Φεβρουάριος 23, 2020

Το Θέατρο ΑΛΜΑ επιστρέφει με 15 παραγωγές

Το αναλυτικό πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων της 5ης Εποχής στο Θέατρο ΑΛΜΑ για τη σεζόν 2019-2020.

Η 5η Εποχή και ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης μετακόμισαν σε νέα θεατρικό σπίτι και σκοπεύουν να το γεμίσουν σύντομα με πολλές διαφορετικές παραστάσεις. Ο λόγος για το Θέατρο ΑΛΜΑ και τις 15 παραγωγές που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθούν φέτος στη σκηνή του.

Το πρόγραμμα για τη σεζόν 2019-2020 θα μας πάει σε τρεις διαφορετικούς χώρους, αυτούς της Κεντρικής Σκηνής, της Μικρής Σκηνής και του Μικρού Βιβλιοπωλείου. Το τελευταίο θα βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου, για να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε όχι μόνο τα προγράμματα των παραστάσεων και τα έργα που παρουσιάζονται, αλλά και βιβλία κάθε κατηγορίας με τα οποία θα ανακαλύψουμε περισσότερα για τον συγγραφέα και την εποχή του εκάστοτε έργου, βιβλία όλων των δημιουργών που βρίσκουμε στο φετινό πρόγραμμα του ΑΛΜΑ, όλες τις εκδόσεις της 5ης Εποχής και επιλεγμένους τίτλους από την κλασική και τη σύγχρονη λογοτεχνία, το θέατρο και τη θεωρία του θεάτρου.

Όσον αφορά τις δύο σκηνές, αυτές όπως αναφέραμε θα φιλοξενήσουν 15 παραστάσεις, όλες αφιερωμένες στην μνήμη των Μηνά Χατζησάββα και Γιώργου Πάτσα. Ανάμεσά τους θα δούμε κλασικά, σύγχρονα και νέα έργα, που υπογράφουν όχι μόνο καταξιωμένοι, αλλά και νέοι συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, η αρχή θα γίνει στην Κεντρική Σκηνή με το μιούζικαλ δωματίου, «Commedia d’ amore» με την Μαριάννα Πολυχρονίδη. Αυτό θα ακολουθήσουν η περσινή επιτυχία «Ανατόλ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, η επιστροφή της Κατερίνας Μαραγκού στη σκηνή με το κλασικό έργο του Schiller «Μαρία Στιούαρτ», «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της», που επαναλαμβάνεται μετά από 15 χρόνια, και το ισπανικό «Το Κινητό» που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκεί, όμως, μικροί και μεγάλοι θα βρισκόμαστε και τα Χριστούγεννα, για να παρακολουθήσουμε τον «Χορό των Χριστουγέννων».

Τον Δεκέμβριο θα εγκαινιαστεί και η Μικρή Σκηνή του ΑΛΜΑ. Την αρχή θα κάνει στις 5 του μήνα η παράσταση «Γιανούλης Χαλεπάς» από τη νουβέλα της Ρέας Γαλανάκη «Αθηνά-Βοσκοπούλα», η οποία θα εναλλάσσεται με το έργο «Ο Κάτω Παρθενώνας». Με το νέο έτος, τον Ιανουάριο, θα μας συντροφεύσει η μαύρη κωμωδία του Στρατή Μπέη «Μάντεψε», την οποία τον Φεβρουάριο θα ακολουθήσει η «Έντα Γκάμπλερ», σε ερμηνεία Ιωάννας Παππά, αλλά και η σκηνική ανάγνωση του «Μυθιστορήματος» του Γιώργου Χειμωνά. Ο «Συλλέκτης» του Τζων Φώουλς θα έρθει με την άνοιξη στη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου ΑΛΜΑ, για να προηγηθεί της «Αλίκης» της Δήμητρας Στάικου, των «Ακύμαντων» του Νίκου Σκορίνη, αλλά και της «Ανταλλαγής» του Paul Claude σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου, που θα κλείσει και την χειμερινή θεατρική σεζόν της 5ης Εποχής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Commedia d’ amore
Κείμενο –Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Musical δωματίου

Μια ωδή στην κωμωδία του έρωτα…
Με τη Μαριάννα Πολυχρονίδη
11 έως 27 Οκτωβρίου στο θέατρο ΑΛΜΑ

«..Ώσπου μια συνηθισμένη μέρα, προχωρημένο απόγευμα, αποφασίζει να χωρίσει… καθώς συνειδητοποιεί ότι «επιτέλους δεν πάει άλλο»… Βγαίνει στο δρόμο… Νύχτα. Περιπλανιέται σε δρόμους σκοτεινούς και ανυποψίαστους… εισβάλει ξαφνικά στην πλατεία ενός θεάτρου…βήματα γρήγορα,  βιαστικά,  φωνές και ψίθυροι απόγνωσης, βρισιές ανάκατες με σκέψεις, λέξεις σκόρπιες, προσωπικά αντικείμενα, γνωστές μελωδίες, από παλιά, ανεπίδοτες ερωτικές επιστολές, ιστορίες αγάπης και τρέλας ξεπηδούν από μικρά κουτάκια μνήμης… ένας αποδέκτης πάντα απών…». Μια νύχτα από τη ζωή μιας γυναίκας… σκηνές, σκέψεις και εναλλασσόμενα συναισθήματα… απρόοπτες συναντήσεις… σε μια ξέφρενη τροχιά φυγής… συνθέτουν το musical δωματίου που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης ειδικά για τη Μαριάννα Πολυχρονίδη. Η νεαρή ερμηνεύτρια μέσα από ένα διάλογο με τον εαυτό της, «ταξιδεύει»  στην ιστορία μιας γυναίκας, στους αδιέξοδους έρωτές της, τον συναισθηματικό της λαβύρινθο, τις ανολοκλήρωτες δίαιτες… Θυμάται… θυμώνει… τραγουδά… ξεφεύγει…

Μια ωδή στην κωμωδία του έρωτα…

Το musical δωματίου Commedia d’ amore, μετά την επιτυχημένη πορεία του, την προηγούμενη χρονιά, επιστρέφει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΛΜΑ για δέκα παραστάσεις από 11 έως 27 Οκτωβρίου.

Μια μουσική παράσταση, με πρωταγωνίστρια τη Μαριάννα Πολυχρονίδη σε μια από τις αρτιότερες ερμηνείες των τελευταίων χρόνων. Μια τρυφερή όσο και ανελέητη κωμωδία που περιβάλλεται από μοναδικά τραγούδια αγάπης.   

Παραστάσεις: 11, 12, 13, 18, 19, 20, 25, 26, 27 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: Παρασκευή – Σάββατο21:00
Κυριακή 20:00

Εισιτήρια: 15€ | 12  φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ : 2105220100

© Βαγγέλης Πουλής

«Ανατόλ»
Arthur Snitchler

15 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη
Κεντρική Σκηνή

Η παράσταση «Ανατόλ ή η μάχη των φύλων» που παρουσιάστηκε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές, επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο θέατρο Άλμα.

«Μόνο για τον έρωτα και το θάνατο αξίζει να γράφει κανείς». Αυτό πίστευε ο Άρτουρ Σνίτσλερ. Βιεννέζος γιατρός, θεατρικός συγγραφέας και διηγηματογράφος , ο οποίος κρατούσε αναλυτικό ημερολόγιο για τις πάμπολλες ερωτικές του περιπέτειες. Η ερωτική επιθυμία κυριαρχεί τότε, τώρα και πάντα. Στην εποχή του, αντέδρασαν σχεδόν οι πάντες, σύρθηκε στα δικαστήρια. Σήμερα, με τη σεξουαλική απελευθέρωση, πώς αντιμετωπίζουμε τον έρωτα;

Οι ήρωες του έργου «Ανατόλ ή η μάχη των φύλων» ψάχνουν με απόγνωση να αγαπηθούν, να υπάρξουν, να διεκδικήσουν, να εξιδανικεύσουν, να επιβεβαιωθούν, να ερωτευθούν, να ζήσουν. Είναι θύτες και θύματα, γλιστρούν με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, αλλά και αγωνία σε αλλεπάλληλες σχέσεις , σε παιχνίδια ρόλων και σε έντονα πάθη.

Σήμερα η μάχη των φύλων δεν αναφέρεται μόνο στο δίπολο αρσενικού-θηλυκού. Οι ανθρώπινες υπάρξεις μας αφορούν, οι σχέσεις των ανθρώπων, η σεξουαλικότητά τους, χωρίς την «κοινωνική ορθότητα». Ο κεντρικός ήρωας, Ανατόλ, ζει καθημερινούς και εφήμερους έρωτες σε μια ατελείωτη σκυταλοδρομία, πάντα διψασμένος και ανικανοποίητος.

Το έργο αποτελείται από επτά επεισόδια και έναν επίλογο, μέρος του οποίου θα παιχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όλα είναι παραλλαγές πάνω σε ένα ερωτικό θέμα, αισθηματικές, ειρωνικές, μελοδραματικές, σαρκαστικές, ρεαλιστικές και φαρσικές.

Ο ίδιος ο Σνίτσλερ ενσαρκώνεται από τον φίλο του Ανατόλ, το Μαξ, που σχολιάζει και προωθεί τα δρώμενα, παραστέκεται και παρηγορεί τους δράστες. Οι επτά γυναίκες που αποτελούν τα ερωτικά αντικείμενα του Ανατόλ, έρχονται από κάθε τάξη, επάγγελμα, ψυχικό και πνευματικό περίγυρο και καθρεφτίζουν την πολυπλοκότητα και την ηδονή των ερωτικών σχέσεων.

Έναν αιώνα μετά, το έργο του Σνίτσλερ, που παίχτηκε πρόσφατα σε Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Μόντρεαλ και Παρίσι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τιμές εισιτηρίων: 15€ | 12€ φοιτητές, άνεργοι, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ,  τηλ : 2105220100

Παραστάσεις:  15 Οκτωβρίου –  6 Νοεμβρίου
Δευτέρα, Τρίτη 20:00
Τετάρτη 19:00

© ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΟΒΕ – Olsi Man

Μαρία Στιούαρτ
Friedrich Schiller
Σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου

Κεντρική Σκηνή
Από 2 Νοεμβρίου

Η «Μαρία Στιούαρτ» του Friedrich Schiller, ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, ανεβαίνει από την 5η Εποχή στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ από τις 2 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου. Το έργο περιστρέφεται γύρω από τις δυο μυθικές βασίλισσες της Ευρωπαϊκής ιστορίας, την Ελισάβετ της Αγγλίας και την συγγενή της Μαρία της Σκωτίας.

Είναι δύο αντίζηλες που διεκδικούν τον ίδιο θρόνο προκειμένου να επικρατήσουν  σ’ έναν κόσμο  ανδρών που επιβουλεύεται την θέση τους. Και οι δύο παγιδευμένες σ’ ένα  σύμπαν  που σπαράσσεται από διαφορετικές και αντικρουόμενες δυνάμεις. Εθνικές ταυτότητες, θρησκείες, παραμορφωμένες ιδεολογίες, ιστορικές συμμαχίες θα θέσουν σε δοκιμασία τις δυνάμεις και τις δυνατότητες τους. Τα πάθη μετατρέπονται σε φιλοδοξίες, η πολιτική σε ίντριγκα και συνωμοσίες.

Η προτεστάντης Ελισάβετ θα κερδίσει την εξουσία, αλλά καταλήγει μόνη στο θρόνο. Η καθολική Μαρία θα αναζητά, μέχρι  την εκτέλεση της, μια αληθινή κατάσταση ύπαρξης μέσα από την θρησκεία.

Παραστάσεις: 2 Νοεμβρίου – 19 Ιανουαρίου
Πέμπτη & Κυριακή, ώρα 20.00
Παρασκευή & Σάββατο, ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων:            
Πέμπτη 14 € Γενική είσοδος
Παρασκευή & Κυριακή: 18 € | 15 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Σάββατο: 20 € | 15 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, Εξώστης | 14€
Προπώληση:viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ. 2105220100

© ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Η Γερτρούδη Στάιν και η Συνοδός της
Win Wells
Σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη

Δευτέρα & Τρίτη από 11 Νοεμβρίου
Κεντρική Σκηνή

Η Λυδία Φωτοπούλου και η Μαρία Κατσιαδάκη ξανά μαζί στη σκηνή, στο έργο του Win Wells «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» σε μια παράσταση που γνώρισε την αποθέωση κοινού και κριτικών.

Οι δύο εξαιρετικές ηθοποιοί, θα βρεθούν από τις 11 Νοεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ, για να ερμηνεύσουν δύο αγαπημένες ηρωίδες του θεατρόφιλου κοινού της Αθήνας, την Γερτρούδη Στάιν [Μαρία Κατσιαδάκη] και την Άλις Μπ. Τόκλας [Λυδία Φωτοπούλου], η σχέση των οποίων επηρέασε όλες τις μορφές τέχνης και δημιουργίας στο Παρίσι του μεσοπολέμου.

Οι δύο ερμηνεύτριες πρωτόπαιξαν στο έργο του Wells σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στο θέατρο Αμόρε, σε μια παράσταση που άφησε εποχή! Στο νέο ανέβασμα στο θέατρο ΑΛΜΑ, οι δύο πρωταγωνίστριες και η σκηνοθέτρια Νικαίτη Κοντούρη, επιστρέφουν στο έργο που λάτρεψαν και που σε μεγάλο βαθμό τις καθόρισε καλλιτεχνικά μέσα στο χρόνο.

Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της είναι ένα απολαυστικό κείμενο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Οι δυο ηρωίδες, μας ταξιδεύουν στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη μιας άλλης εποχής, γεμάτης εκπλήξεις, σπαρταριστά γεγονότα και τετελεσμένα, που ανάγουν την μοναδική τους σχέση στην επιτομή της αγάπης για όλους όσοι ήταν τυχεροί να αγαπήσουν, να αγαπηθούν και να μείνουν πιστοί στον έρωτά τους, μιαν ολόκληρη ζωή…

Μέσα από την υπόθεση του έργου, ξεπηδούν μυθικές προσωπικότητες όπως ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Χεμινγουαίη και γίνονται σ’ εμάς πρόσωπα οικεία, όπως άλλωστε ήταν και για την Γερτρούδη και την Άλις.

Οι μουσικές της παράστασης βασίζονται στα ακούσματα των ηρωίδων σε Παρίσι και Αμερική, ακούσματα από τους Αμερικανούς τζαζίστες στο Παρίσι του Μεσοπολέμου, τις πρώτες επιτυχίες του Έλβις και τις «γυμνοπαιδιές» του Ερίκ Σατί.

Παραστάσεις: 11 Νοεμβρίου 2019 – 7 Ιανουαρίου 2020
Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 15 € | 12 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ τηλ: 2105220100

© ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΚΟΒΕ

Το Κινητό
Sergi Belbel
Σκηνοθεσία | Γιάννης Νταλιάνης

Από 23 Νοεμβρίου
Κεντρική Σκηνή

Μια νέα γυναίκα και ένας νέος άνδρας, θύματα και οι δυο των προβληματικών οικογενειακών σχέσεων και της αποξένωσης, ξεπροβοδίζουν τις μητέρες τους, που ετοιμάζουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικές γυναίκες αλλά εξίσου εξαρτημένες από τα παιδιά τους.

Ένα τρομοκρατικό χτύπημα όμως στο αεροδρόμιο επιβάλλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η έκρηξη στην αίθουσα αναμονής προκαλεί ένα ντόμινο από κωμικοτραγικές εκρήξεις στον ψυχισμό των ηρώων. Ανατρέπονται οι υπάρχουσες ισορροπίες. Τα κινητά γίνονται για λίγο πρωταγωνιστές στην ιστορία. Μετατρέπονται σε μάσκες που δίνουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να μιλήσουν, να πουν αυτά που δεν τολμούσαν να ομολογήσουν στους άλλους και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Το Κινητό του Sergi Belbel, [ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς συγγραφείς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας] είναι μια εξωφρενική κωμωδία με γρήγορους κινηματογραφικούς ρυθμούς, που διερευνά με τόλμη τις σεξουαλικές σχέσεις των ανθρώπων. Σαν ένα σενάριο του Αλμοδοβάρ ή μια ταινία του Γούντυ Άλλεν.

Μια σύγχρονη κωμωδία που  παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε παραγωγή της 5ης Εποχής στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου ΑΛΜΑ και φιλοδοξεί να κατακτήσει το κοινό…

Παραστάσεις: 23 Νοεμβρίου 2019 – 5 Ιανουαρίου 2020
Τετάρτη 19:30
Σάββατο 18:00
Κυριακή 17:00

Τιμές εισιτηρίων: 17 €| 13 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, Εξώστης 12 €
Προπώληση: viva.gr και στα ταμεία του θεάτρου ΑΛΜΑ, τ. 2105220100

© Αγγελική Κοκκοβέ

Γιανούλης Χαλεπάς
Ρέα Γαλανάκη

5 Δεκεμβρίου – 26 Ιανουαρίου
Μικρή Σκηνή

Με την παράσταση «Γιανούλης Χαλεπάς», θεατρική μεταφορά της νουβέλας της Ρέας Γαλανάκη «Αθηνά Βοσκοπούλα», εγκαινιάζεται η ανακαινισμένη Μικρή Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ.

Μια παράσταση αφιερωμένη στον Γιανούλη Χαλεπά, εμβληματική μορφή και μεγάλο τραγικό μύθο της νεοελληνικής γλυπτικής.

Ο νεαρός καλλιτέχνης που γνωρίζει πολύ νωρίς τεράστια αναγνώριση. Τα πρώιμα αριστουργήματα. Η «Κοιμωμένη». Η τραγική του μοίρα. Η έξοδός του από το φρενοκομείο της Κέρκυρας, όπου έζησε έγκλειστος για περισσότερα από 13 χρόνια, με εντολή του πατέρα του, χωρίς ποτέ να τον επισκεφτεί κανείς. Η επιστροφή στο γενέθλιο νησί της Τήνου. Η δύστυχη μάνα-Μήδεια που δαιμονοποιεί τη γλυπτική και καταστρέφει τα έργα του. Η μοναξιά και η σιωπή. Η «νεκρανάσταση» του γηραιού πλέον Γιανούλη και η επιστροφή του στα ανθρώπινα.

Παραστάσεις: 5 Δεκεμβρίου – 26 Ιανουαρίου
Πέμπτη ώρα 21:00
Παρασκευή, Σάββατο ώρα 19:30
Κυριακή ώρα 18:30

Τιμές εισιτηρίων: 15€ | 12€φοιτητές, άνεργο, ΑμεΑ – 65+, 8 € μαθητών
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ,  τηλ : 2105220100

Ο Κάτω Παρθενώνας
Μηνάς Βιντιάδης
Σκηνοθεσία | Βάνα Πεφάνη

Μικρή Σκηνή
16 Δεκεμβρίου – 18 Φεβρουαρίου

Εσείς τι θα κάνατε αν είσαστε ένας πρώην επιτυχημένος χρηματιστής λίγο πριν την απόλυτη οικονομική κατάρρευση και σας είχαν απομείνει μόλις… 50.000 ευρώ; Σίγουρα, όχι αυτό που έκανε ο επιχειρηματίας της ιστορίας μας, να «προσλάβει» έναν άστεγο- πλανόδιο βιβλιοπώλη- για να τον σκοτώσει  προκειμένου να γλιτώσει τον εξευτελισμό…

Το έργο του Μηνά Βιντιάδη «O Κάτω Παρθενώνας », που ανέβηκε τον Οκτώβριο του ’15 με επιτυχία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, τον επόμενο Δεκέμβριο, στο Θέατρο «ΑΛΜΑ», κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με σκηνοθέτη τη Βάνα Πεφάνη.

Στην Ελλάδα του σήμερα, χρηματιστής και άστεγος διαπραγματεύονται μια «συνεργασία» που ισορροπεί εφιαλτικά  ανάμεσα στην ιδεολογία και τη δικαιολογία, τη φτώχεια και την ηθική εξαθλίωση, την ευκαιρία και την καταστροφή, τη δολοφονία και τη σωτηρία. Σε έναν κόσμο που κυβερνούν οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολογήσεων, οι ήρωες έχουν, κυρίως, ν’ αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Δυνατός σε αυτή τη μάχη δεν είναι, πια, αυτός που έχει τα χρήματα. Είναι αυτός που έχει το μαχαίρι. Το παιχνίδι σκληραίνει. Οι αλήθειες πονάνε όσο βγαίνουν στο φως…

Κι όπως λέει και ο συγγραφέας, «σ’ ένα καλά κρυμμένο μικρό χωριό κάτω από την Ακρόπολη ζούμε όλοι»…

Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη ώρα 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 15 € | 12 € φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ. 2105220100

© ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

Μάντεψε
Στρατής Μπέης
Μαύρη κωμωδία

15 Ιανουαρίου – 27 Φεβρουαρίου
Μικρή Σκηνή

Αθήνα 2020. Μια πολυκατοικία, έξι ένοικοι, ένα πτώμα, συνθέτουν το σκηνικό της μαύρης κωμωδίας «Μάντεψε». 

Ο Θράσος, διαχειριστής της πολυκατοικίας, έχει αποφασίσει να περάσει μια ήρεμη βραδιά στο σπίτι του. Για κακή του τύχη, ο  μήνας έχει 9, και είναι η μέρα που οι ένοικοι πληρώνουν τα κοινόχρηστα.

Μέσα από µια σειρά από αμοιβαίους εξευτελισμούς, σπαρακτικές εξομολογήσεις, σεξουαλικές προκλήσεις και λεκτικές (ή µη) επιθέσεις, θα πρέπει να παλέψουν µε την καχυποψία, τα μυστικά, την ενοχή και την αθωότητά τους.

Παραστάσεις: 15 Ιανουαρίου – 27 Φεβρουαρίου
Τετάρτη, Πέμπτη ώρα 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 13 € | 10  φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ: 2105220100

© ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Έντα Γκάμπλερ
Henrik Ibsen
Σκηνοθεσία | Θέμης Μουμουλίδης

Κεντρική Σκηνή
Από 1η Φεβρουαρίου

Με την Έντα Γκάμπλερ του Henrik Ibsen η 5η Εποχή συνεχίζει την παρουσίαση κορυφαίων θεατρικών κειμένων και διαχρονικών ηρώων.

Ο Θέμης Μουμουλίδης, δημιουργός της 5ης Εποχής, «ξαναδιαβάζει» και διασκευάζει για τις ανάγκες της παράστασης το αριστούργημα του Νορβηγού δραματουργού, με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά.

Για την παράσταση σημειώνει:
Σκοτεινή και μυστηριώδης, βασανισμένη και ανελέητη, διψασμένη για ζωή και ελευθερία αλλά παγιδευμένη σε μια μοίρα που φαντάζει προδιαγεγραμμένη, η Έντα Γκάμπλερ είναι ένα πρόσωπο απόν από τη ζωή του, απόν από τον ίδιο του τον εαυτό. Άλλωστε, ως Έντα Γκάμπλερ δεν υφίσταται πλέον. «Έντα Τέσμαν» -με το όνομα του συζύγου της- την αναφέρει ο δημιουργός της στα πρόσωπα του έργου. Παρούσα/απούσα η Έντα Γκάμπλερ υπάρχει ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Και αποδρά ελάχιστες στιγμές παίζοντας άλλοτε στο πιάνο κι άλλοτε με τα πιστόλια της. Ηρωίδα της σιωπής, με την ενέργεια πυρηνικού αντιδραστήρα. Η σκηνική μας ανάγνωση παρακολουθεί την πορεία αυτής της ηρωίδας, αυτού του προσώπου που συρρικνώνεται και ασφυκτιά, αυτού του «ατόμου» που συμπιέζεται μέχρι να εκραγεί, πυρπολώντας και αυτοπυρπολούμενο. Η Έντα Γκάμπλερ είναι σαν να έρχεται από το μέλλον για να μας βάλει το πιστόλι της στον κρόταφο ψιθυρίζοντας «αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…»
Θέμης Μουμουλίδης

Το Έργο
Η «Έντα Γκάμπλερ» είναι ένα από τα κορυφαία έργα του HenrikIbsen. Από την πρώτη του παρουσίαση το 1891 στη Γερμανία, μέχρι σήμερα, το πρόσωπο της ηρωίδας του δεν έπαψε να απασχολεί τους μελετητές του θεάτρου, και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους δραματικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει υλική άνεση και μια έντονη κοινωνική ζωή, η Έντα –η υπερήφανη, απαιτητική και αναμφίβολα γοητευτική μοναχοκόρη του στρατηγού Γκάμπλερ- βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ έναν συμβατικό γάμο με τον σχολαστικό & απλοϊκό μικροαστό -πλην επίδοξο ακαδημαϊκό- Γέργκεν Τέσμαν. Ασφυκτιώντας μέσα σε μια καθημερινότητα που δεν της προκαλεί παρά αδιαφορία και περιφρόνηση, βουλιάζει στην ανία.

Η Έντα φλέγεται να ζήσει, αλλά δεν τολμάει. Παγιδευμένη ανάμεσα στη δίψα της για ελευθερία και στην αυστηρή συμμόρφωση στις κοινωνικές συμβάσεις, αρνούμενη να υποταχθεί στη μοίρα της ως γυναίκας, αλλά και δέσμια της δημόσιας εικόνας της, η Έντα δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί παρά μόνο αρνητικά: καταστρέφοντας ό,τι δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Έτσι, όταν ο παλιός της φίλος Έιλερτ Λέβμποργκ -που αποτελεί για εκείνη την ενσάρκωση του ρομαντικού της ιδεώδους, του ελεύθερου και παθιασμένου για ζωή ήρωα- επανεμφανίζεται στο μοναχικό της δρόμο, η Έντα καταλαμβάνεται από την άγρια επιθυμία να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τη δύναμή της πάνω του. Αφού δεν μπορεί να εξουσιάσει τη δική της ζωή, μπορεί τουλάχιστον να εξουσιάσει τη ζωή ενός άλλου, να την σημαδέψει για πάντα. Επιδίδεται έτσι σ’ ένα δαιμόνιο παιχνίδι χειραγώγησης και σε πράξεις συγκλονιστικής σκληρότητας, στήνοντας μια παγίδα στην οποία τελικά, αφού δει όλες τις προσδοκίες της να διαψεύδονται, θα πιαστεί και η ίδια.

Στην «Έντα Γκάμπλερ» ο Ibsen συνθέτει ένα εξαιρετικής ακρίβειας και βάθους ψυχογράφημα και μια σπουδή πάνω στην ανάγκη μας για άσκηση δύναμης, δύναμης δημιουργίας ή δύναμης καταστροφής, φωτίζοντας ταυτόχρονα τη νοσηρότητα μιας κοινωνίας που καταπνίγει την ελευθερία και την αυτοέκφραση των πιο χαρισματικών μελών της. Πάνω απ’ όλα, όμως, συνθέτει μια από τις πιο σαγηνευτικές και αμφιλεγόμενες μορφές του σύγχρονου θεάτρου, μια γυναίκα-αίνιγμα, που δεν ερμηνεύεται απόλυτα με ψυχολογικούς ή κοινωνικούς όρους, και παραμένει ανοιχτό σε προσεγγίσεις και ερμηνείες.

Παραστάσεις: Τετάρτη ώρα 19:00 | Πέμπτη ώρα 20:00 Λαϊκή βραδινή | Παρασκευή, Σάββατο ώρα 21:00 |Κυριακή ώρα 18:00

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή 18 € | 15 φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Σάββατο 20 € | 15 φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Πέμπτη Λαϊκή  Βραδινή | 14€ Γενική είσοδος, Εξώστης 14€
Προπώληση: Viva.gr και στα ταμεία του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ: 2105220100

© Αγγελική Κοκκοβέ

Μυθιστόρημα
Γιώργος  Χειμωνάς

Μικρή Σκηνή
2 Μαρτίου – 14 Απριλίου

«Ό,τι αξίζει στον άνθρωπο είναι να έχει να πει μια ιστορία.» Γ. Χ.

Ο Τ και η Α. Τα παιδιά του Τ και της Α καταδικασμένα να πεθαίνουν. Η άνευ όρων αγάπη της Α προς τον Τ. Το μυστικό του Τ. Το σπίτι με τους καθρέφτες. Η μητέρα και η αδερφή του Τ. Η Μαργαρίτα. Ο Γ. Ο πόθος της Μαργαρίτας για τον Τ. Ο έρωτας του Γ. για τον Τ. Ένα διαρκές τέλος.

Το διήγημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη Γιώργου Χειμωνά, «Μυθιστόρημα» γραμμένο «απνευστί μέσα σε είκοσι μέρες» εκδόθηκε το 1966. Ο Γιώργος Χειμωνάς, με τον χαρακτηριστικά χειμαρρώδη λόγο του, στο έργο αυτό, αναδεικνύει την αδυσώπητη βία που κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα του και την δυνατότητα που έχει ανά πάσα στιγμή να συμπεριφέρεται με τον πιο τερατώδη τρόπο. Η παράσταση εξετάζει αυτά «τα όρια του ανθρώπου» και «το τέλος του καιρού» ως την οριακή κατάσταση που αναγκάζει το τέρας να εμφανιστεί και το καθιστά έτοιμο να κατασπαράξει οτιδήποτε γύρω του. Το «Μυθιστόρημα», σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, «προσπαθεί να απομονώσει ό,τι πιο σπουδαίο μπορεί να συμβεί σε μια κατάσταση ανθρώπινη».

Παραστάσεις: 2 Μαρτίου – 14 Απριλίου  
Δευτέρα & Τρίτη ώρα 20:00 

Τιμές εισιτηρίων: 13€ | 10€φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ,  65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ: 2105220100

O Συλλέκτης
John Robert Fowles

Μικρή Σκηνή
5 Μαρτίου – 10 Απριλίου

«O συλλέκτης» (1963), το πρώτο μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς, τον καθιέρωσε δικαίως στην παγκόσμια λογοτεχνία ως έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους. Η ένταση και το σασπένς που δημιουργεί παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα κορυφαίο θρίλερ, όπου ο θεατής οδηγείται σε μια ύπουλη ταύτιση με τον Κακό και τον Καλό ταυτόχρονα.

Το έργο παρακολουθεί τον Κλεγκ, έναν ανήσυχο και φιλόδοξο νεαρό ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του μικρός, μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, θ’ απαγάγει και θα φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών, με την οποία τον χωρίζουν έντονες κοινωνικές διαφορές.

«Ο συλλέκτης» του Φώουλς είναι ένα λεπτά επεξεργασμένο ψυχογράφημα δύο χαρακτήρων, ένα έντονο θρίλερ με διαρκή υπόγεια ένταση.

Παραστάσεις: 5 Μαρτίου – 10 Απριλίου
Πέμπτη, Παρασκευή ώρα 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 13€  | 10€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ: 2105220100

Αλίκη
Δήμητρα Στάικου

7 Μαρτίου – 12 Απριλίου
Μικρή Σκηνή

Πώς θα ήταν αν είχαμε για συμμαθήτρια την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων; Το μυστικιστικό  παραμύθι του Λιούις Κάρολ μεταφέρεται στο 2020 με πρωταγωνίστρια μία δεκαεξάχρονη έφηβη που δεν της φτάνει ο κόσμος που ζει και μέσα από έναν καθρέφτη που έχει στο δωμάτιο της ονειρεύεται έναν πιο συναρπαστικό κόσμο γεμάτο χρώματα. Η φαντασία της είναι ο τρόπος να δραπετεύει από την πραγματικότητα και να βλέπει τα πράγματα  όπως θα ήθελε να είναι και όχι όπως είναι. Η δύσκολη εποχή της εφηβείας και η ανακάλυψη της ταυτότητας αρχίζουν να ξεδιπλώνονται μέσα από τον κόσμο των ναρκωτικών και του σεξ. Γιατί η Αλίκη θέλει να τα ζήσει όλα. Η μητέρα της, σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσει να ταιριάξει πιο πολύ με τους συνομηλίκους της, φωνάζει στο σπίτι έναν ψυχολόγο ο οποίος ξεδιπλώνει και τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο το υποσυνείδητο της Αλίκης και τη φέρνει πιο κοντά στην αλήθεια της. Πόσο επηρεάζεται η Αλίκη από τη μυστηριώδη και παρεμβατική μητέρα της; Σε αυτό το ταξίδι που κάνει στα πιο σκοτεινά κομμάτια του μυαλού της, της χώρα των θαυμάτων, θα καταφέρει να βγει σώα στηριζόμενη στην αγάπη του συμμαθητή της Δημήτρη που μοιάζει να είναι ο καλός πρίγκιπας του παραμυθιού; Και αν η αλήθεια είναι κάτι που συμφωνούν πολλοί ότι συνέβη, η Αλίκη θα καταφέρει να ξαναβρεί το φως μέσα στο σκοτάδι της και να διαχωρίσει την πραγματικότητα από τα όνειρά της;

Παραστάσεις: 7 Μαρτίου – 12 Απριλίου
Σάββατο ώρα 21.15 | Κυριακή ώρα 19.00

Τιμές Εισιτηρίων: 13€  | 10€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ, τηλ: 2105220100

Ακύμαντοι
Νίκος  Σκορίνης
Ένα πολιτικό θρίλερ

10 Μαρτίου – 26 Απριλίου
Κεντρική Σκηνή

Το μυθιστόρημα του Νίκου Σκορίνη «Ακύμαντοι» είναι μια κριτική ματιά πάνω στην αέναη μετακίνηση των ιδεών, μια σπουδή μνήμης στον ιστορικό χρόνο που φεύγει.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, η μια γενιά «τζογάρει» το μέλλον της επόμενης. Η ιστορία μιας κοινωνίας που αναπτύχθηκε πάνω σε ένα μοντέλο που «έδινε φαΐ στο παρόν για να υποθηκεύσει το μέλλον». Ένα πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της νέας εποχής, λίγο πριν την καινούργια πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης. Οι ήρωές της συνθέτουν την τοιχογραφία της σύγχρονης Ελλάδας. Θύτες και θύματα, ρομαντικοί και κυνικοί, αναζητούν την ταυτότητα της εποχής που τους διαμόρφωσε. Προσπαθούν, κάνουν λάθη, ανακαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες, συνεχίζουν τον αγώνα τους σε ένα παιχνίδι που ίσως να τους ξεπερνά.

Ακύμαντοι είναι όσοι δεν θα τους παρασύρει ο χείμαρρος. 

Παραστάσεις: 10 Μαρτίου – 26 Απριλίου
Δευτέρα, Τρίτη ώρα 21:00 | Κυριακή 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 17€ | 13€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, Εξώστης 12€
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ,  τηλ : 210 5220100

H Ανταλλαγή
Paul Claudel

25 Απριλίου – 10 Μαΐου
Μικρή Σκηνή

«Η Ανταλλαγή» του Πωλ Κλωντέλ, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Παγκόσμιας Δραματουργίας, θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2020 στο Θέατρο Άλμα, από την βραβευμένη με την Ibsen Scholarship 2013 Ομάδα Θεάτρου «Τhe 3rd person theatre group», και σε συνεργασία με την 5η Εποχή Τέχνης, σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου, σε  μια διασκευή, βασισμένη στην μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, και σε ανανεωμένη εκδοχή της.

Γραμμένη σε δύο εκδοχές, μια πρώιμη το 1890 και μια ύστερη στα 1950, η «Ανταλλαγή» προσδίδει στην ποίηση ένα ζωικό ένστικτο, μια σαρκική παρουσία των πραγμάτων.

Το έργο διαδραματίζεται σε μία μέρα, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο.

Τέσσερα πρόσωπα σε  αναζήτηση της χαμένης τους ενότητας, στέκονται αντίκρυ στον Νέο Κόσμο, στην Αμερική, ρίχνοντας το φως τους ο ένας στον άλλο. Τέσσερα πρόσωπα μένουν μαζί από την Ανατολή ως τη Δύση του Ηλίου, φυλακισμένα σ’ ένα δρώμενο όπου το καθένα έχει έρθει για να διαδραματίσει, δίχως να το ξέρει, ένα συγκεκριμένο ρόλο, να αποκαλύψει και να αποκαλυφθεί.

«Κι εμείς έτσι είμαστε δεμένοι, εμείς οι τέσσερις, σαν εργάτες που χτίζουν το ίδιο χτίσμα.»

Μια βίαιη ανάγκη σπρώχνει τα πρόσωπα το ένα στο άλλο.

Κι όταν πέσει η νύχτα, τα πρόσωπα χωρίζουν ξανά, και μένουν και πάλι ο καθένας μόνος αντίκρυ στον φρικαλέο εσωτερικό ήλιο.

Παραστάσεις: 25 Απριλίου – 10 Μαΐου
Τετάρτη ώρα 19:30
Πέμπτη, Κυριακή ώρα 20:00
Παρασκευή ώρα 21:00
Σάββατο ώρα 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 15€ | 12€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ,  τηλ: 2105220100

Πηγή: athensvoice.gr

Related articles

6 θεατρικά ραντεβού στο Summer Nostos Festival

Stand up comedy, ακροβατικά, παραμύθια και χορευτικές παραστάσεις έρχονται στη μεγάλη καλοκαιρινή διοργάνωση. «Circus Cosmos» Ο stand-up comedian Γιώργος Χατζηπαύλου και ο μάγος Μαρκ Μίτον συνεργάζονται με διεθνείς καλλιτέχνες του παραδοσιακού και του σύγχρονου τσίρκου και υπόσχονται ένα εφευρετικό, γοητευτικό και αινιγματικό θέαμα για όλη την οικογένεια (Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, 23-24/6). «Bells & spells» Η Ορελιά Τιερέ-Τσάπλιν, εγγονή του Τσάρλι […]

Καραγκιόζης στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Νιάρχος -Με ελεύθερη είσοδο

Φέτος τον Ιούλιο ο Άθως Δανέλλης και ο Αθηναϊκός Θίασος Σκιών στήνουν τον μπερντέ τους στα Πανοραμικά Σκαλιά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  Πίσω από τον μπερντέ ζωντανεύουν σπάνια έργα από το άγνωστο ρεπερτόριο του Καραγκιόζη που δεν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό για δεκαετίες. Εκτός από το περίφημο τσίρκο που θα παρουσιαστεί τον […]

Leave a Reply

avatar