Τρίτο ρετουσάρισμα στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» – Τι περιλαμβάνει
Απο newsattica
Spread the love

Ποια είναι τα νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και οι βελτιωτικές κινήσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε τρίτο «ρετούς» του προγράμματος «Συν-εργασία» προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει το πρόγραμμα ελκυστικότερο για τους εργοδότες και να περιορίσει την εκτίναξη της ανεργίας.

Ο φόβος για απολύσεις εντείνεται μετά τις 15 Ιουλίου, που εκπνέει η προθεσμία προστασίας για όσους τέθηκαν σε αναστολή της σύμβασης μέχρι τις 31 Μαΐου. Ωστόσο, αποτρεπτικά όσον αφορά στις απολύσεις αναμένεται να λειτουργήσει η ρήτρα μη απόλυσης για όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής και της διευκόλυνσης στις δόσεις των τραπεζικών δανείων.

Εως τώρα στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» έχουν ενταχθεί μόνο 4.700 επιχειρήσεις και 50.000 εργαζόμενοι.

Τα νέα κίνητρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή χθες αφορούν στη επέκταση έως τις 15 Οκτωβρίου της επιδότησης 60% των εργοδοτικών εισφορών για το μέρος του μισθού που χάνεται λόγω μειωμένου ωραρίου.

Επίσης επιδοτούνται κατά 100% των εργοδοτικών εισφορών οι εποχικές επιχειρήσεις. Οι εργοδότες των εποχικών επιχειρήσεων θα βαρύνονται για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος μόνο με το ποσό του μεικτού μισθού του εργαζόμενου, καθώς απαλλάσσονται πλήρως από το 100% των εργοδοτικών εισφορών.

Μια ακόμη βελτιωτική κίνηση για το πρόγραμμα «Συν-εργασία» που αποφασίστηκε μετά από αίτημα πολλών κλάδων κυρίως στη βιομηχανία που λειτουργεί με βάρδιες αφορά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με βάρδιες θα μπορούν πλέον να μειώνουν το χρόνο εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο σύστημα Συν-Εργασία με χρονική περίοδο αναφοράς την εβδομάδα, το μήνα, το 15ήμερο ή όπως αλλιώς εξυπηρετεί τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε διευκρινίζεται πως θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας σε εβδομαδιαία, 15νθήμερη και μηνιαία βάση.

Συγκεκριμένα, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ανακοίνωσε ότι από 30 Ιουνίου θα δέχεται τη μεσοσταθμική μείωση των ωρών εργασίας όσων μισθωτών εντάσσονται στο σύστημα «Συν-εργασία» ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση του α’ δεκαπενθήμερου εφαρμογής του μηχανισμού, το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών ανά μήνα και την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα.

Πηγή: protothema.gr