Τρολ και bots στο Twitter ενδυνάμωσαν τη φιλορωσική προπαγάνδα
Απο newsattica
Spread the love

Από την αρχή της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (European Digital Media Observatory – EDMO) είχε εντοπίσει ένα δίκτυο λογαριασμών που διέδιδαν ρωσική προπαγάνδα  μέσω του Twitter. 

Ευρήματα έρευνας με τίτλο “A pro-Russian bot network in the EU amplifies disinformation about the war in Ukraine”, που δημοσιεύθηκε από το EDMO δείχνουν πως πίσω από κάποια προφίλ στο Twitter στρατιές από bots και άνθρωποι που δρουν οργανωμένα διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και παραπλανητικά μηνύματα για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Σύμφωνα πάλι με τον Economist, μια ανάλυση αναρτήσεων στο Twitter αποδεικνύει ότι διαδικτυακές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας δρουν εκτός Δύσης.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 7.756 φιλορωσικοί λογαριασμοί Twitter. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί είχαν χρησιμοποιήσει φιλορωσικά hashtags όπως #IStandWithPutin (#Στηρίζω_τον_Πούτιν) ή #IStandWithRussia (#Στηρίζω_την_Ρωσία) τουλάχιστον 5 φορές, κατά τις πρώτες 12 ημέρες του πολέμου.

Στην Ινδία και στη Νότια Ασία, υπήρχαν μηνύματα όπως: «Γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν με τη Ρωσία, όταν ο Πούτιν πρότεινε λύσεις;». Λογαριασμοί από την Ινδία έκαναν προπαγάνδα γράφοντας: «Ουκρανοί κρατούν Ινδούς ως ομήρους και ανθρώπινες ασπίδες στο Χάρκοβο και το Κίεβο. Είναι μία προδοτική συνωμοσία για να πλήξουν την αδελφική σχέση Ρωσίας – Ινδίας». Σε άλλους λογαριασμούς στην Αφρική, διαδίδονταν μηνύματα όπως: «Το ΝΑΤΟ έχει σκοτώσει περίπου 1.603.500 ανθρώπους σε Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία και κανείς δεν είχε σοκαριστεί μέχρι τώρα που η Ρωσία σκότωσε μόλις 200 Ουκρανούς στρατιώτες»

Επειδή αυτή η δραστηριότητα εντοπίστηκε κυρίως στα ασιατικά και αφρικανικά δίκτυα, πέρασε απαρατήρητη από τους χρήστες των δυτικών κοινωνικών δικτύων. Πόσοι όμως από αυτούς τους χρήστες υποστηρίζουν πραγματικά τη Ρωσία και πόσοι είναι bots ή πληρωμένα τρολ; 

Η απάντηση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Μελετήθηκαν 3,7 εκατομμύρια tweets λογαριασμών, οι χρήστες και οι ακόλουθοι τους.  Ορισμένοι δημιουργήθηκαν στις αρχές του πολέμου και άλλοι ανέφεραν σπάνια τη Ρωσία πριν από τις αρχές Μαρτίου. Πολλοί ανάρτησαν πανομοιότυπα μηνύματα, δρώντας συντονισμένα. Σχεδόν οι μισοί από τους λογαριασμούς διαγράφηκαν, έγιναν ιδιωτικοί ή απαγορεύτηκαν από το Twitter. Το 7% των υπόλοιπων λογαριασμών έβγαζε φιλορωσικά tweets με πολύ ύποπτο τρόπο. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς διαφοροποιούσαν τη διατύπωση του περιεχομένου τους ενισχύει την άποψη κάποιων αναλυτών ότι πραγματικοί άνθρωποι πληρώνονται για τέτοιου είδους αναρτήσεις, είτε από τη Ρωσία είτε από πληρεξουσίους της.

Περισσότερες πληροφορίες στον Economist