Νοέμβριος 19, 2019

Βαφτίσια στο διάστημα! H Ελλάδα δίνει όνομα σε πλανήτη

Στην τελική φάση της έχει εισέλθει και στη χώρα μας η καμπάνια «NameExoWorlds» (Ονομάστε τους Εξω-Κόσμους) της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), στο πλαίσιο της οποίας πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να «βαφτίσουν» έναν εξωπλανήτη και το μητρικό άστρο του.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της IAU το 1919 (η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη της), η χώρα μας – όπως και άλλες περίπου 100 χώρες – έχει οργανώσει μια εθνική εκστρατεία που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ψηφίσει το όνομα του εξω-πλανήτη HAT-P-42b και του μητρικού του αστέρα (HAT-P-42), που έχουν ανατεθεί από την IAU στην χώρα μας.

Το εν λόγω σύστημα βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας, σε απόσταση 1.458 ετών φωτός από τη Γη. Ο εξωπλανήτης ΗΑΤ-Ρ-42b ανακαλύφθηκε το 2012 και είναι ένας αέριος γίγαντας με μάζα παρόμοια με αυτή του Δία και περίοδο περιφοράς 4,64 ημερών γύρω από το μητρικό άστρο του. Η πρώτη φάση της διαδικτυακής ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα με αναπάντεχη επιτυχία, καθώς κατατέθηκαν πάνω από 2.000 προτάσεις. Η επταμελής Εθνική Επιτροπή -με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή αστροφυσικής Κανάρη Τσίγκανο του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών- μελέτησε όλες τις προτάσεις και προέκρινε οκτώ από αυτές για την τελική ψηφοφορία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2019. Η Επιτροπή προτρέπει το κοινό, ανεξαρτήτως αν συμμετείχε στην προηγούμενη φάση, να συμμετάσχει στην τελική φάση ονοματοδοσίας του «ελληνικού» εξωπλανήτη.

Related articles

Αυτά είναι τα όρια ταχύτητας σε κάθε δρόμο – Προσοχή, γκαζιάρηδες οδηγοί!

Μία από τις πιο συχνές παραβάσεις την οποία κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί στους ελληνικούς δρόμους είναι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας που προβλέπει ο ΚΟΚ. Μέσα σε κατοικημένες περιοχές το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Ωστόσο το όριο ταχύτητας είναι κάτι που οι […]

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22/10

Εορτολόγιο: δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, ανατολή και δύση ηλίου Σήμερα 22/10 είναι του Οσίου Αβερκίου επισκόπου Ιεραπόλεως, γιορτάζει ο Αβέρκιος και η Αβερκία. ☀ Ανατολή ήλιου: 07:40 – Δύση ήλιου: 18:38🌗  Σελήνη 23 ημερών Πηγή: eortologio.net

Leave a Reply

avatar