Φεβρουάριος 27, 2020

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μας έλεγε «θα δώσουμε [στους δανειστές] τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά»

«Τότε πίστευα ότι ήταν στοιχειώδες σφάλμα, τώρα γνωρίζω ότι ήταν πολιτική επιλογή» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Από την αποκάλυψη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημαδεύτηκε η πρωτολογία του Γιάνη Βαρουφάκη στη συζήτηση για τα εργασιακά.

«Η πρώτη μας διαφωνία για το 2015, τον θυμάμαι να μας λέει «ε, θα τους δώσουμε (στους δανειστές) τα πλεονάσματα και θα πάρουμε τα εργασιακά»» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να συμπληρώσει: «Του απαντούσα ότι πρόκειται για στοιχειώδες σφάλμα. Τότε θεωρούσα ότι ήταν σφάλμα, τώρα γνωρίζω καλύτερα, επρόκειτο για πολιτική επιλογή».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «βρώμικο πόλεμο στην εργασία», μονιμοποίηση της μη κανονικότητας και εργασιακό μεσαίωνα αν και επισήμανε ότι συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Εντυπωσιάζομαι από τη συμφωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι αυτός την έφερε ενώ η ΝΔ υποστηρίζει ότι είναι δικό της επίτευγμα. Η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει και οι εργαζόμενοι το καταλαβαίνουν» είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του για να προσθέσει: «Αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι δεν είναι η επιστροφή της κανονικότητας αλλά η μονιμοποίηση του τέλους της κανονικότητας».

Ο γγ του ΜεΡΑ25 αναφέρθηκε σε ένα φαινόμενο που χαρακτήρισε «παράδοξο», καθώς σε αρκετές χώρες η αύξηση του κατώτατου μισθού συνοδεύεται απο μείωση του μέσου μισθού λόγω των προσόδων.

«Πολυκαταστήματα, βιομηχανίες μεταλλεία αντικαθιστούν εργαζόμενους με ενοικιαζόμενους με συνθήκες δουλειάς τριτοκοσμικές αν και στον τρίτο κόσμο έχουμε βελτίωση συνθηκών δουλειάς» είπε ενώ επανέφερε και το ζήτημα των καθαριστριών που, όπως είπε, εργάζονται με μίσθωση έργου «και πληρώνονται με το κομμάτι ανάλογα με το πόσες αίθουσες καθαρίζουν».

Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Βαρουφάκη στις τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίησή τους λέγοντας «τα 40 δισ. ήταν χρήματα που εσείς τα φορτώσατε στους πολίτες. Τα ρίξατε στο βαρέλι δίχως πάτο των χρεοκοπημένων τραπεζών, όχι για τις τράπεζες αλλά για να σώσετε τραπεζίτες. Χαρίσατε στους τραπεζίτες θησαυρούς την ώρα που βούλιαζαν οι τράπεζες απο κόκκινα δάνεια. Ενισχύσατε τον φαύλο κύκλο».

«Δεν ανέχεστε τη θύμιση του 5μήνου που ο λαός απελευθερώθηκε απο την δική σας ανεπάρκεια και των δανειτών. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται τη μεγαλειώδη εκείνη στιγμή. Δεν αξίζει να μείνουμε στο παρελθόν» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Κλείνοντας ο Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε «για το σχέδιο απολογισμού σας. Ο καλόπιστος αναγνώστης εξάγει ένα συμπέρασμα. Έχετε υποχρέωση να ζητήσετε συγγνώμη πρώτα από τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά από τον Αντώνη Σαμαρά. Η ανάλυσή σας δεν διαφέρει ούτε ένα χιλιοστό από αυτές των δύο πρώην πρωθυπουργών, και άρα πρέπει να τους ζητήσετε συγγνώμη. Εμείς δεν συμφωνούμε με την ανάλυσή σας. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ρήξη» δηλώνοντας τη διαθεσιμότητα του ΜεΡΑ25 «για συζήτηση για λύση στα προβλήματα πρώτης κατοικίας».

Πηγή: protothema.gr

Related articles

Χρηστίδης: Το ΚΙΝΑΛ δεν θα μπει σε συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο

«Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής δίνει αναλογικό μπόνους – Θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα το οποίο θα είναι στην πρώτη θέση» διευκρίνησε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε συζήτήσεις για τον εκλογικό νόμο και παραμένει σταθερά στη πρόταση που έχει καταθέσει, τόνισε ο εκπρόσωπος […]

Τσίπρας στα περιφερειακά κανάλια: Δεν ήταν συντριβή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

«Ηταν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση – Στόχος μας η νίκη με μια ψήφο διαφορά στις εθνικές » είπε στη συνέντευξη – Υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, μειώθηκε η βαριά εγκληματικότητα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΚΙΝΑΛ: «Δουλεύουν για να κάνουν πρωθυπουργό τον γιο του Μητσοτάκη» «Εμείς εάν νικήσουμε έστω […]

Leave a Reply

avatar