Σεπτέμβριος 20, 2019

Υπόθεση Novartis: Ραγδαίες εξελίξεις από την έρευνα για τις καταγγελίες Αγγελή

Αναζητούν ευθύνες για την υπόθεση και τις καταγγελίες που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα

Μια μέρα ραγδαίων εξελίξεων σε δικαστικό-πολιτικό επίπεδο για την υπόθεση της Novartis ήταν χθες και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την οποία ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Οι δύο αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα και στις οποίες καταγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η όλη έκταση του δήθεν σκανδάλου που στήθηκε προκειμένου να πλήξει μέλη της αντιπολίτευσης, έφερε ραγδαίες εξελίξεις που άθελα τους μαρτυρούν πολλά.

Εξελίξεις που εάν δεν ερχόντουσαν στο φως της δημοσιότητας οι εμπιστευτικές αναφορές του κ. Αγγελή, θα παρέμεναν ξεχασμένες μέσα στο συρτάρι της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.

Έτσι, η κυρία Δημητρίου λίγα 24ώρα πριν τη συνταξιοδότησή της ανέσυρε από το συρτάρι της, που είχε τοποθετήσει στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, τόσο τις δύο αναφορές του κ. Αγγελή, όσο και την αναφορά που είχε καταθέσει το ίδιο χρονικό διάστημα στην κυρία Δημητρίου, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του κ. Αγγελή.

Η κυρία Δημητρίου διέταξε διπλή έρευνα πειθαρχική και ποινική, με αφορμή τις αναφορές και καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, τόσο εκ μέρους του κ. Αγγελή όσο και της κυρίας Τουλουπάκη. 

Η έρευνα ως προς την τον κ. Αγγελή θα ερευνηθεί από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαρόπούλου, ενώ ως προς την κυρία Τουλουπάκη θα διενεργηθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα.

Με τις αναφορές που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες περίπου είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς είχε καταγγείλει παρεμβάσεις και ειδικά πολιτικές στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή και συγκεκριμένα περί τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η κυρία Τουλπουπάκη είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την κυρία Τουλουπάκη δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής επόπτευε επί τρεις περίπου μήνες την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση αυτή, διαφωνώντας κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις δυο αναφορές Αγγελή, η κυρία Δημητρίου είχε διατάξει αρχικά έρευνα μόνο για τα όσα είχε καταγγείλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο σε ό,τι αφορούσε το περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, όπου ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την κυρία Τουλουπάκη, είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η υπόθεση της Novartis.

Η έρευνα αυτή, που είχε ανατεθεί τότε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Γρηγόρη Πεπόνη μπήκε στο αρχείο με απόφαση της κυρίας Δημητρίου. Η έρευνα δεν είχε επεκταθεί τότε στον έλεγχο των όσων είχε καταγγέλλει στις αναφορές του ο κ. Αγγελής για τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν στην εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis, αλλά και τις ευθείες αναφορές του για πολιτικά παιχνίδια και πρόσωπα.

Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ακολούθησε η ανανέωση της θητείας της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη για δυο έτη ως επικεφαλής στην εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ καμία αναφορά δεν έγινε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των επίμαχων αναφορών.

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το Πρώτο Θέμα στις 2 Ιουνίου 2019 είχε αποκαλύψει το περιεχόμενων των δυο αναφορών – βόμβα του κ. Αγγελή, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις των πολιτικών προσώπων που ερευνώνται για την υπόθεση αλλά και εξώδικη δήλωση απάντηση της κυρίας Τουλουπάκη προς το «Πρώτο Θέμα». Με το εξώδικό της η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς διέψευδε το περιεχόμενο των αναφορών του κ. Αγγελή και σημείωνε ότι αυτές είχαν μπει στο σύνολό τους στο αρχείο.

Τι υποστηρίζει ο κ. Αγγελής

Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν». Ακόμη, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής».

Μάλιστα, στη αναφορά του αυτή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία όπως ανέφερε αποδεικνύονταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους στη Βιέννη ότι «…. γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (σ.σ του 2018) θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά….».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου λίγο πριν εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο, διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή σχετικά με τις δύο αναφορές του για την υπόθεση της Novartis.

Η πειθαρχική έρευνα θα διεξαχθεί από την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τη διενέργεια πειθαρχικής και ποινικής έρευνας που διέταξε η Ξένη Δημήτριου προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων σχετικά με τη διαρροή των αναφορών του Ιωάννη Αγγελή, τα διαλαμβανόμενα στο δημοσίευμα συνολικά, αλλά και τις καταγγελίες της Ελένης Τουλουπάκη, των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς και των υπαλλήλων της εισαγγελίας αυτής σε βάρος του κ. Αγγελή, ο Μιχάλης Καλογήρου «με γνώμονα την πληρότητα της έρευνας και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα και παρήγγειλε τη διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή από τον αρμόδιο ανώτατο δικαστικό λειτουργό (πρόεδρο του ΣτΕ)».

Πηγή: protothema.gr

Related articles

Σαμοθράκη: Αγώνας δρόμου για ανεφοδιασμό και βελτίωση των λιμενικών υποδομών

Ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψη των υποδομών του νησιού επιρρίπτουν κυβερνητικές πηγές – Σκληρή αντιπαράθεση Πέτσα – Χαρίτση – Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Μαξίμου – Στην κορυφή της ατζέντας ο καθαρισμός του πυθμένα του λιμανιού της Καμαριώτισσας –  Νέα δρομολόγια ανακοίνωσε η SEAJETS Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου […]

Διπλώματα οδήγησης: Πώς θα γίνεται η εξέταση και τι αλλάζει για ηλικιωμένους και 17χρονους

Σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αύριο η ψήφιση του νομοσχεδίου που «ξεμπλοκάρει» 100.000 υποψήφιους οδηγούς και χιλιάδες ηλικιωμένους που περίμεναν επανεξέταση Τέλος στην ταλαιπωρία που έχουν υποστεί πάνω από 100.000 υποψήφιοι οδηγοί, αλλά και χιλιάδες ηλικιωμένοι οδηγοί, οι οποίοι ήθελαν να ανανεώσουν τα διπλώματά τους, βάζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που […]

Leave a Reply

avatar