Υπουργείο Άμυνας: Πρώτο θέμα η Τουρκία στην ατζέντα του δίδυμου Παναγιωτόπουλος-Στεφανής
Απο newsattica
Spread the love

Γιατί επιλέχθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο – Η «αποστολή» που αναλαμβάνει ο υφυπουργός και πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής

Ένα… πολιτικοστρατιωτικό δίδυμο, τον βουλευτή Καβάλας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Ν.Δ, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον πρώην Α\ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανάληψη του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου από τον, νομικό στο επάγγελμα, κ. Παναγιωτόπουλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία από τις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης, εν αντιθέσει ίσως με την επάνοδο του κ. Στεφανή στο γνώριμο γι’ αυτόν χώρο του Πενταγώνου, δεδομένου ότι οι πληροφορίες τον ήθελαν να έχει «κλειδώσει» τη θέση του ΥΦΕΘΑ εδώ και περισσότερες από 20 ημέρες.

Σε ότι αφορά τον βουλευτή Καβάλας, αν και αρχικά το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των δελφίνων για τον υπουργικό θώκο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μιας και τα «φαβορί» μέχρι και τη Δευτέρα ήταν ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ Βασίλης Κικίλιας, ο πρώην ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, τελικά ήταν αυτός που κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει ένα από τα πιο «καυτά χαρτοφυλάκια» της κυβέρνησης.

Μία από τις βασικές προκλήσεις που θα κληθεί εξάλλου να αντιμετωπίσει ο νέος ΥΕΘΑ σχετίζεται σαφώς με την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επιθετικότητα που επιδεικνύει η Άγκυρα στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η νέα ηγεσία του Πενταγώνου και σε ότι αφορά τον διάλογο σε επίπεδο στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας που ξεκίνησε πριν από περίπου δύο μήνες ο απελθών υπουργός Ευ. Αποστολάκης, για την οικοδόμηση μιας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε στην καλύτερη περίπτωση ως αμφιλεγόμενη από την πλευρά της Ν.Δ, όταν αυτή ήταν στην Αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ένα άλλο φλέγον όσο και άμεσο ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την άνοδό του στο Πεντάγωνο, είναι η τουρκική υπεροπλία στο Αιγαίο.

Ήδη η χώρα μας έχει ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα ενίσχυσης του οπλοστασίου των Ε.Δ, μέσω της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και της αναζήτησης φθηνών εξοπλιστικών λύσεων, κυρίως μέσω των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων όπλων. Δίπλα στα παραπάνω, ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος και ως προς την υλοποίηση μιας σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων, η σύμβαση των οποίων είχε καταγγελθεί ως σκανδαλώδεις από τη πλευρά της Ν.Δ, με χαρακτηριστικότερη όλων την αναβάθμιση των 6 παλαιών αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας P-3 Orion, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν μεταξύ των στελεχών που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που του δόθηκε ο συγκεκριμένος υπουργικός θώκος, για τον οποίο να επισημάνουμε πως έριζαν αρκετά, κορυφαία, στελέχη της Πειραιώς.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Αυγούστου 1965 , είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ενώ αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1989. Εν συνεχεία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Την περίοδο 1992 – 2000 εργάστηκε στο τμήμα εξαγωγών, αλλά και ως Διευθυντής Πωλήσεων, στην εταιρεία «Μάρμαρα Καβάλας Α.Ε.». Την περίοδο 1998 – 2000 διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας και ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ εξελέγη βουλευτής το 2007 και το 2009 με τη Νέα Δημοκρατία. Ο νέος ΥΠΕΘΑ ήταν επίσης αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας και πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στην κολύμβηση (1978 – 1979), ενώ υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων στην υδατοσφαίριση την περίοδο 1980 – 1981.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Ένας επιχειρησιακός ΥΦΕΘΑ

Από την άλλη πλευρά η άνοδος του πρώην Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή στο Πεντάγωνο, με την ιδιότητα του υφυπουργού Άμυνας αυτή τη φορά, αναμένεται ότι θα ταράξει για τα καλά τα «λιμνάζοντα ύδατα» του Πενταγώνου.

Ο λόγος εξάλλου που έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του εμπιστευθεί το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το «κλίμα χαλαρότητας» που παρατηρούνταν σε ορισμένους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η ανάγκη αναδιοργάνωσής και ανύψωσης του ηθικού τους σε μία περίοδο έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Στεφανή να έχει συναντηθεί τουλάχιστον τρεις φορές το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που άπτονταν της κατάστασης του στρατεύματος. Σε μία από αυτές τις συναντήσεις άλλωστε ήταν που «κλείδωσε» και η υποψηφιότητά του για το Πεντάγωνο. Οι καλά γνωρίζοντες λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ, θέλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να δώσει και έναν συμβολικό χαρακτήρα ως προς τη στάση που προτίθεται να κρατήσει έναντι των στελεχών των Ε.Δ, επιλέγοντας για τη θέση του ΥΦΕΘΑ κάποιον που να προέρχεται από τις τάξεις τους.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το έργο του κ. Στεφανή, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΓΕΣ – αποστρατεύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο- είχε ανοιχτά μέτωπα τα οποία αυτή τη φορά θα κληθεί να αντιμετωπίσει από διαφορετικό πόστο αλλά και από θέση ισχύος.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Στεφανής είχε τις χείριστες των σχέσεων με τον απερχόμενο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη, γεγονός το οποίος φέρεται να πλήρωσε με την αποστρατεία του τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρώην Α/ΓΕΣ, έλκει την καταγωγή του από την Αγιάσο της Λέσβου, ενώ το όνομά του είχε παίξει κάποια στιγμή ακόμη και για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Θεωρείται ιδιαίτερα επικοινωνιακός, βαθύς γνώστης των θεμάτων Άμυνας, ενώ κατά τη θητεία του ως Α/ΓΕΣ τη διετία 2017-2019 είχε επιχειρήσει την μετεξέλιξη του Στρατού Ξηράς, εκσυγχρονίζοντας μια σειρά από δομές του. Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματά του θεωρείται η πρόσφατη απόκτηση από τις ΗΠΑ 70 ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior, τα περισσότερα εκ των οποίων θα χρησιμοποιηθούν προς ενίσχυση της άμυνας των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Ακολουθεί το βιογραφικό του.

Ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1959 στην Αθήνα, ενώ έλκει την καταγωγή του από την Αγιάσο Λέσβου.

Εκπαίδευση: Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) Τάξης 1982 (Ανθυπίλαρχος). Παρακολούθησε όλα τα προβλεπόμενα Σχολεία Εκπαίδευσης Αξιωματικών Τεθωρακισμένων. Παρακολούθησε το Προκεχωρημένο Σχολείο Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ (Army Armor School, Fort Knox, Kentucky). Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ όπου απέκτησε MBA σε «Στρατηγικές Ασφαλείας».

Σταδιοδρομία:

3 Μαρτίου 2016 – σήμερα: Διοικητής Γ’ΣΣ/NRDC-GR, κατόπιν απόφασης του ΚΥΣΕΑ.
2015 – 2016: Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου στο ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΔ΄Κ).
2014 – 2015: Διοικητής της 95ης Μεραρχίας «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ».
2012 – 2014: Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου στο ΓΕΣ(ΓΕΣ/ΔΔ΄Κ).
2011 – 2012: Διοικητής της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΔΟΡΥΛΑΙΟ».
2010 – 2011: Διευθυντής στη Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΑΣΠ).
2009 – 2010: Υποδιοικητής της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΑΨΟΣ».
2008 – 2009: Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.
2007 – 2008: Επιτελάρχης στην XXIII Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία «ΔΟΡΥΛΑΙΟ».
2005 – 2007: Διευθυντής Γραφείου Μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων στο ΓΕΕΘΑ.
2002 – 2005: Αξιωματικός Επιχειρήσεων της Ελληνικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
2000 – 2002: Υπασπιστής Στρατού Ξηράς του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1998 – 2000: Διοικητής 98ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων.
Προγενέστερες Θέσεις: Εκπαιδευτής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διοικητής Ουλαμού και Ίλης σε Μονάδες Τεθωρακισμένων καθώς και επιτελικές θέσεις Σχηματισμών.

Ξένες Γλώσσες: Αγγλικά

Μετάλλια: Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις

Πηγή: protothema.gr