Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την απόσυρση ηλεκτρ. συσκευών – Η επιδότηση θα φτάνει τα 710 ευρώ
Απο newsattica

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, προχώρησαν νωρίτερα σε αναλυτικές δηλώσεις για το πρόγραμμα επιδότησης από 30% έως 50% στην αγορά καινούριων κλιματιστικών, ψυγείων ή καταψυκτών. Τα ποσά ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν τα 710 ευρώ. Η  ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» ανοίγει αύριο και θα παραμείνει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος αυτού θα αντικατασταθούν 380.000 ενοργοβόρες συσκευές και οι ωφελούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες. Επίσης,  υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανήγγειλε την προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν δικαιολογητικά, όταν κάνουν τις αιτήσεις τους. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν από την  1η Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται ΑΦΜ, κωδικοί TaxisNet και ο αιτών να έχει υποβάλει δήλωση εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2020. Δεν  μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση την εν λόγω χρονιά ως κάτοικοι εξωτερικού.Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία αίτηση για μία κατοικία υπό αυτές τις προϋποθέσεις που αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος και διαθέτει ενεργή, οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και 3 ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Οι επιλέξιμες συσκευές είναι οι εξής: