Αντίστροφη μέτρηση για την έκθεση του Πικάσο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης [εικόνες]
Απο newsattica
Spread the love

Μία σπάνια έκθεση για τα κεραμικά και τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Πικάσο παρουσιάζεται μέσα στον Ιούνιο στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει φέτος, από 20 Ιουνίου έως 20 Οκτωβρίου, μεγάλη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός». Πρόκειται για μια σπάνια έκθεση με τα εμπνευσμένα έργα του Πικάσο από την αρχαιότητα σε συνομιλία με αρχαία έργα του μουσείου. Μία έκθεση σε επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη και του Olivier Berggruen.
Πικάσο και έμπνευση από την Ελλάδα

Ο μεγάλος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, Πάμπλο Πικάσο, έχει δημιουργήσει μοναδικά έργα ζωγραφικής, αλλά λίγοι γνωρίζουν από κοντά το σχεδιαστικό-χαρακτικό του έργο καθώς και αυτό της κεραμικής. Ένα συνδυασμό που συνδέεται με την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από έργα του κρητομηκυναϊκού και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από τους πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου.
Δυο κεφάλια ταύρων
Πήλινη κεφαλή ταύρου από την Κνωσσό αριστερά, συνομιλεί με κεφαλή ταύρου του Πικάσο από το 1950

Στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες δημιουργώντας έναν ακόμη μοναδικό «Θεϊκό Διάλογο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Δύο πιάτα
Πήλινο ερυθρόμορφο πινάκιο του 350 π.Χ. αριστερά, συνομιλεί με έργο του Πικάσο που έκανε στις Κάννες τον Απρίλιο του 1957

Ένας ολόκληρος κόσμος που φέρνει μέσα του ο καλλιτέχνης, όχι απαραίτητα από αρχαιότητες που είδε ο ίδιος στις αρχαίες πατρίδες της Μεσογείου, αλλά μέσα στα Μουσεία της Ευρώπης, σε βιβλία που διάβαζε ή κατά τις συναναστροφές του με τον Kριστιάν Ζερβός ή τον Jean Cocteau, αποκαλύπτεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
H έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Musée National Picasso-Paris στο πλαίσιο του Picasso Méditerranée.

«Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»
Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης 20/6/2019 – 20/10/2019
Επιμέλεια: Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης – Olivier Berggruen
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1 Αθήνα
Πηγή: iefimerida.gr