Εκπτωση ενοικίου: Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες για το 33% -Αναλυτικά παραδείγματα
Απο newsattica
Spread the love

Το δικό τους «επίδομα» φαίνεται πως εξασφάλισαν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν από τον Μάρτιο μειωμένα ενοίκια από τους μισθωτές τους.

Οπως εξηγεί ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα της έκπτωσης ενοικίου προκειμένου οι ιδιοκτήτες να έχουν μειωμένο φόρο, ήδη από την τρέχουσα χρονιά.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει το 33% του συνολικού ποσού που έχασαν -λόγω της έκπτωσης ενοικίου- οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσίαση του τελευταίου πακέτου μέτρων για την εργασία και τον τουρισμό ανακοινώθηκε ότι η έκπτωση ενοικίου θα συνεχιστεί, υπό προϋποθέσεις, μέχρι και τον Αύγουστο.

Ενοίκια: Πως θα επιστραφεί στους ιδιοκτήτες το 33% της «χασούρας»

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιστροφής της «χασούρας» από τα ενοίκια δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια νέα υπο-πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι περιπτώσεις ακινήτων/ενοικιαστών στις οποίες ίσχυσε η έκπτωση ενοικίου. Ο Στράτος Παραδιάς εξηγεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι «να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες που έχουν πάθει ζημιά, παράλληλα με τη φορολογική δήλωση, είτε και σε μια ξεχωριστή πλατφόρμα και δεύτερο χρόνο, να κάνουν ένα συμπληρωματικό έντυπο τύπου Ε2, όπου θα δηλώνουν κάθε ενοικιαστή που κατέβαλε μειωμένο ενοίκιο και τη ζημιά που υπέστησαν.»

Σε αυτή τη δήλωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, «θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το ΑΦΜ του ενοικιαστή, ενώ θα επισυνάπτεται και ο αριθμός δήλωσης που έκαναν (σ.σ. οι ενοικιαστές) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να μη μπορώ να δηλώνω, για παράδειγμα, συνταξιούχους ενοικιαστές οι οποίοι δεν είχαν περικοπή ενοικίου.»

Παραδείγματα: Πώς θα υπολογίζεται το 33%

Από την πληροφόρηση που έχει η ΠΟΜΙΔΑ προκύπτει ότι η φοροελάφρυνση για τα ενοίκια θα αφορά τον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν μετά τις 31 Ιουλίου. «Ο φόρος είναι για τα περυσινά εισοδήματα. Ομως από εκεί θα αφαιρεθεί το τμήμα που θα καλύπτει το κράτος. Αν υπάρχουν κάποιοι, που δεν το νομίζω, οι οποίοι έχουν επιπλέον χρήματα να λάβουν πίσω (σ.σ. δηλαδή η επιστροφή είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος), τότε ενδεχομένως να μπει στο “παιχνίδι” και ο ΕΝΦΙΑ» τονίζει ο Στράτος Παραδιάς.

Παράδειγμα για ενοίκιο ύψους 500 ευρώ:

  1. Με την έκπτωση του 40% ο ιδιοκτήτες ελάμβανε 300 ευρώ.
  2. Για τρίμηνη έκπτωση ο ιδιοκτήτης έχασε 600 ευρώ (200 για κάθε μήνα)
  3. Το κράτος θα καλύψει το 33% της συνολικής απώλειας, ήτοι 198 ευρώ.
  4. Αν ο φόρος εισοδήματος για τον εν λόγω ιδιοκτήτη είναι τα 500 ευρώ, τότε θα πληρώσει 500 – 198 = 302 ευρώ.

Για απώλεια 1.000 ευρώ από ενοίκια:

  • Το κράτος θα καλύψει το 33%, δηλαδή 333 ευρώ.
  • Αν ο φόρος εισοδήματος για τον εν λόγω ιδιοκτήτη είναι τα 600 ευρώ, τότε θα πληρώσει 267 ευρώ.

Τα «αγκάθια» της ρύθμισης για τα ενοίκια

Η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποδώσει το εν λόγω ανταποδοτικό μέτρο για τα ενοίκια. «Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ενοικιαστών που ουσιαστικά επέβαλε μείωση ενοικίου, δίχως τη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ. Πρόκειται για τις 6 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.ό.κ.) για την οποία είχε αρχικά αποφασιστεί η εκπαίδευση με τα ΚΕΚ. Αυτοί έκαναν δήλωση σε άλλη πλατφόρμα και όχι στην ΕΡΓΑΝΗ» σημειώνει ο Στράτος Παραδιάς.

Σε αυτή την πλατφόρμα, οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταχώρισαν όνομα ή ΑΦΜ ιδιοκτήτη, ούτε και τη διεύθυνση ακινήτου. «Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων είναι τελείως ακάλυπτοι. Δηλαδή, όποιος έλαβε μειωμένο ενοίκιο, λ.χ. Από γιατρό ή δικηγόρο, δεν έχει στα χέρια του απολύτως τίποτα. Υπάρχει μεγάλο νομοθετικό κενό γι’ αυτές τις περιπτώσεις» προσθέτει ο κ. Παραδιάς.

Να σημειωθεί ότι πλέον ξεκαθάρισε το τοπίο για τα ζευγάρια, καθώς «με τη νέα ΠΝΠ δικαιούνται την έκπτωση του 40%, ακόμα κι αν ο πληττόμενος (σ.σ. αυτός που βγήκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας) δεν εμφανίζεται στο ενοικιαστήριο».

Παραδιάς: Να είναι οριζόντια η φοροελάφρυνση

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι «εμείς είχαμε ζητήσει μια ελάφρυνση της τάξης του 50%. Δεν ήταν μαξιμαλιστική πρόταση, ούτε έγινε για να ξεκινήσουμε τα “παζάρια”. Επομένως το 33% δεν μας ικανοποιεί, όμως θεωρούμε ότι σε ένα βαθμό ο αγώνας μας απέδωσε καρπούς.»

Το βασικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ «είναι η μείωση του 33% να γίνει οριζόντια. Δηλαδή το ποσοστό να είναι ίδιο για όλους τους ιδιοκτήτες. Ευχόμαστε να μη δούμε στο τέλος κάποια “μεσοσταθμική αλχημεία”, η οποία θα προβλέπει ελάφρυνση 50% για όσους έχασαν, π.χ., 100 ευρώ και 10% για αυτόν που έχασε 10.000 ευρώ. Θα είναι ένα στρεβλό σύστημα, το οποίο θα αδικεί αυτόν που είχε τη μεγαλύτερη ζημιά» καταλήγει ο κ. Στράτος Παραδιάς.

Πηγή: iefimerida.gr