Έτσι θα κερδίσει η κυβέρνηση το στοίχημα του Μεταναστευτικού – Ποιο είναι το σχέδιο
Απο newsattica
Spread the love

Αδιαμφισβήτητα το μεταναστευτικό είναι το μείζον ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση θέλει να τρέξει με ρυθμούς αγώνων ταχύτητας με στόχο την όσο καλύτερη διαχείριση από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας. Έτσι, μόλις μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, οι ειδικά επιφορτισμένοι προχωρούν στην υλοποίηση τους δεύτερου μέρους της διαχείρισής του που αφορά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ζάγκρεμπ έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση θέτοντας στο επίκεντρο των συναντήσεών του με τους Ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης του μεγάλου προβλήματος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν στη διεθνοποίηση του ζητήματος τονίζοντας πως είναι ανάγκη η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ταυτόχρονα, σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε επισημαίνοντας την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών.

Στο εσωτερικό η πολιτική στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες. Εκπονήθηκε -και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού συγκροτημένο σχέδιο το οποίο προβλέπει: Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, Λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά. Και άμεσες επιστροφές. Ψηφίστηκε ήδη νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία κλειστών κέντρων. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και διότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι άμεσοι στόχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη με τις ανακοινώσεις των δύο υπουργών, το σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης: Επανέρχεται άμεσα ο έλεγχος και η ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα, υλοποιείται σειρά δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά και να θωρακιστεί η χώρα, απέναντι σε παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή. Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται, ήδη, σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τη μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όλα προβλέπει το σχέδιό σε δεύτερη φάση

Όσον αφορά τη δεύτερη φάση και τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίστηκαν 5 +1 δράσεις. Αφορούν:
1: Τα ασυνόδευτα παιδιά. Ορίζεται Εθνικός Συντονιστής και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό.
2: Τις Μ.Κ.Ο.. Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένα κριτήρια, που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
3: Το άσυλο και τις επιστροφές. Ψηφίστηκε ο νόμος για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
4: Την κατασκευή και επέκταση κλειστών δομών σε νησιά.
5: Τα ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών. Και
5+1 Την εξασφάλιση-στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Τα νησιά που θα έχουν κλειστά κέντρα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, προβλέπεταιι ότι: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα έχει χωρητικότητα 5.000 με δυνατότητα επιπλέον προσώπων. Στη Χίο κλείνει η υπάρχουσα δομή και δημιουργείται νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί όπως και η προηγούμενη και θα έχει την ίδια χωρητικότητα. Στη Σάμο, κλείνει η υπάρχουσα δομή, ενώ η υπό κατασκευή δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα έχει, επίσης την ίδια χωρητικότητα. Στην Κω, η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή, και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα έχει χωρητικότητα: 2.000 με δυνατότητα επιπλέον προσώπων.Στη Λέρο, η υπάρχουσα δομή μετατρέπεται σε κλειστή και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θα έχει χωρικωρητικότητα 1.000 προσώπων. Πιο έτοιμη είναι η δομή που δημιουργείται στην Σάμο και εκτιμάται ότι πριν ολοκληρωθεί ο Χειμώνας θα γίνουν τα εγκαίνιά της. Οι υπόλοιπες δομές θα έχουν ολοκληρωθεί στους έξι πρώτους μήνες του 2020.

Ενέργειες για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών

Στόχος της Κυβέρνησης είναι χορηγήσει άμεσα στις τοπικές κοινωνίες αντισταθμιστικά οφέλη. Επομένως, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι εξής ενέργειες:

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι γεγονός αυτή τη στιγμή υπάρχουν 67.000 αιτήσεις ασύλου που περιμένουν να διαχειριστούν. Την ίδια ώρα, 15.000 αιτήσεις βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο διαχείρισής τους και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στην ψήφιση του νόμου που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και σχεδιάστηκε η πρόσληψη 500 ανθρώπων, που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες ασύλου. Άλλωστε, σημειώνεται πως Σε 4,5 χρόνια έγιναν μόνο 1.806 επιστροφές και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει τις επιστροφές. «Θέλουμε τα τρία χρόνια να γίνουν τρεις μήνες», σημείωνε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως από την πρώτη στιγμή, είναι διαφορετική η διαφοροποίηση του χειρισμού της όλης κατάστασης. «Ο νόμος είναι ένα στοιχείο, οι προσλήψεις είναι δεύτερο, ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης των Συνόρων είναι ένα τρίτο. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση που θέλουμε», κατέληγε χαρακτηριστικά.

  1. Παρατείνονται έως το τέλος του 2020 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
  2. Βελτιώνονται οι δομές Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.
  3. Δεσμεύεται η Κυβέρνηση να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/Κ.Υ.Τ..
  4. Δημιουργείται, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό αφορά όλους τους Δήμους και στα νησιά και στην ενδοχώρα, που θα σηκώσουν ή που σηκώνουν ήδη το βάρος, για πρόσφυγες και μετανάστες.