Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο μεταναστευτικό – Τα επόμενα βήματα
Απο newsattica

Μεθοδικά και με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της για το μεταναστευτικό.
Όπως μάλιστα σημείωναν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω καθώς πιστεύει ότι το σχέδιό της σε τελικό στάδιο θα ικανοποιήσει την ελληνική κοινωνία.


Από το τέλος Νοεμβρίου η κυβέρνηση ανέπτυξε το σχέδιό της για κλειστές δομές. Στη συνέχεια και επί περίπου δύο μήνες έγιναν συζητήσεις με όλους τους τοπικούς φορείς και τις δημοτικές Αρχές, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι.
«Δεν μπορεί ο διάλογος να διαιωνίζεται και να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι αδράνειας. Δεν είναι η περίοδος των διαπιστώσεων, αλλά των λύσεων. Κάποια στιγμή, η Κυβέρνηση έπρεπε να πάρει αποφάσεις. Και πήραμε την απόφαση να γίνουν οι κλειστές δομές σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, μάλλον απαξιωμένες», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες αρμόδιες πηγές διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν δημεύεται καμία περιοχή. Ουσιαστικά νοικιάζονται, συγκεκριμένες εκτάσεις για τρία χρόνια στη διάρκεια των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλλει ενοίκιο στους ιδιοκτήτες. Άρα, αυτός ο οποίος θα δει το ακίνητό του να γίνεται χώρος για κλειστή δομή, θα έχει ένα εισόδημα για αυτό το χρονικό διάστημα. Το αίτημα που λέει “να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές στα νησιά και να μην δημιουργηθούν κλειστά κέντρα” γίνεται ευρύτατα αντιληπτό ότι κινείται εκτός πραγματικότητας.

Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν απηχούν στην κοινωνία

Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι απόψεις που εκφράζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν απηχούν κανέναν στην κοινωνία. Στόχος, όπως τονίζουν, είναι να λυθεί το πρόβλημα στο τοπικό επίπεδο, στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, στην ενδοχώρα. Και η δημιουργία κλειστών δομών στα πέντε νησιά είναι μέρος της λύσης, είναι ένας από τους βασικούς άξονες της πολιτικής που προωθεί στο μεταναστευτικό επομένως υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Την ίδια ώρα συνεργάτες κοντά στον Πρωθυπουργού διευκρίνιζαν πως η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο με τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους, τους τοπικούς φορείς, γιατί το θέμα των κλειστών δομών δεν είναι το μόνο που απασχολεί. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα θέματα, που ζητούν λύση. Θέματα υποδομών, θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την παιδεία, θέματα αξιοποίησης των πόρων που έχουμε εξασφαλίσει, τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμα “Αλληλεγγύη”, από το οποίο ήδη έγινε μια πρώτη εκταμίευση 9,5 εκατομμυρίων.

Οι επιτάξεις δεν αφορούν καμία άλλη περιοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξουσιοδοτήθηκε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει σε επιτάξεις, αφορά μόνο τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και καμία άλλη περιοχή. Άλλωστε, στα νησιά είναι πιο περιορισμένες οι εκτάσεις, στις οποίες θα μπορούσε να κατασκευαστεί μία κλειστή δομή. Βεβαίως υπήρχαν δημόσιες εκτάσεις και στα πέντε νησιά στα οποία δημιουργούνται κλειστές δομές και πράγματι, στην Κω και στη Λέρο η Κυβέρνηση πήγε στη λύση των δημόσιων εκτάσεων διότι αυτές που υπήρχαν ανταποκρίνονταν στις αναγκαίες προϋποθέσεις. Στα άλλα τρία νησιά, όμως, (στη Λέσβο, τη Χίο και Σάμο) οι δημόσιες εκτάσεις είναι πολύ κοντά στον αστικό ιστό και αποκλείστηκαν γιατί θα δημιουργούσαν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.