Η μεγάλη νίκη της φέτας! Στη λίστα των 100 προστατευόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων στη συμφωνία ΕΕ-Κίνας
Απο newsattica
Spread the love

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προβλέπει την προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά και το αντίστροφο όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προστασία της Φέτας στην κινεζική αγορά.

Μάλιστα επισήμαναν πως στο κείμενο το οποίο πρόκειται να υπογραφεί την Τετάρτη, θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Ούζο, ελιά Καλαμάτας και μαστίχα Χίου

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης εκτός από τη φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης.

Τι προβλέπεται για τα προϊόντα που ψευδώς χρησιμοποιούν την ελληνική ΠΟΠ ονομασία στην Κίνα

Η Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ώρες από τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας και τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν.

Στη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει 100 συνολικά αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά προστατεύονται έναντι απομιμήσεων και τους αποδίδονται αποκλειστικά δικαιώματα σχετικά με το όνομά τους και το γεγονός ότι προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές παραγωγής.

Στα 100 αυτά ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα περιλαμβάνονται και έξι ελληνικά και συγκεκριμένα η φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, το λάδι Λασιθίου, η μαστίχα Χίου και οι ελιές Καλαμάτας.

Με βάση τη συμφωνία προβλέπεται:

  1. περίοδος σταδιακής απόσυρσης (phasing out) διάρκειας 8 ετών για τα προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν τα προστατευόμενα πλέον ονόματα (ανάμεσά τους και αυτό της Φέτας) και τα οποία έχουν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της χώρας πριν από τον Ιούνιο του 2017 (ημερομηνία δημοσιοποίησης του καταλόγου των ονομασιών στο πλαίσιο της Συμφωνίας) και
  2. ότι τα προϊόντα τα οποία ενδεχομένως παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η κινεζική πλευρά επιθυμούσε τη διασφάλιση ρήτρας κεκτημένων δικαιωμάτων (grandfathering scheme) για τους υφιστάμενους χρήστες, κάτι το οποίο τελικώς αποφεύχθηκε, γεγονός που αποτελεί επιτυχία για την ευρωπαϊκή πλευρά.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας προστατεύονται έναντι απομιμήσεων και 100 κινεζικά προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.