Καταλήψεις στην Αθήνα: Ιστορικά κτίρια ελευθερώνονται μετά από χρόνια
Απο newsattica
Spread the love

Κτίρια που αποτελούν δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και έχουν στεγάσει κατά το παρελθόν σχολεία, ερευνητικούς χώρους, ιστορικά ξενοδοχεία και ακίνητα που διαθέτουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία έχουν ελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα από την ΕΛ. ΑΣ.

Από το City Plaza και το Τοσίτσειο Σχολείο μέχρι το Βαρβάκειο και τις περιουσίες απλών πολιτών ή οργανισμών που επί χρόνια παρακαλούσαν να πάρουν στα χέρια τους τα δικά τους ακίνητα, η Αθήνα βλέπει ορισμένα από τα κτίρια σύμβολα της πόλης να ελευθερώνονται από τους καταληψίες.

Τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν ως χώρος διαμονής μεταναστών, αλλά και ως ορμητήρια των αντιεξουσιαστών στις μάχες των πόλεων, με τα ευρήματα στα υπό κατάληψη κτίρια να περιλαμβάνουν εκτός από ζημιές εκατομμυρίων, μέχρι και όπλα! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως σε ένα από αυτά είχε βρει καταφύγιο βιαστής για τον οποίο εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.

Πολλές από τις καταλήψεις που εκκενώθηκαν στο κέντρο της πόλης, κρατούσαν επί χρόνια με τους ιδιοκτήτες να απορούν όλο αυτό το διάστημα πως γίνεται να έχουν στη νόμιμη κατοχή τους ένα ακίνητο αλλά ομάδες ανθρώπων να μένουν σε αυτό με το «έτσι θέλω» καταστρέφοντας μάλιστα την περιουσία τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στα Εξάρχεια υπάρχουν συνολικά 18 καταλήψεις. Για πολλά από τα κτίρια έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωση, οι οποίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να βγουν από τα «συρτάρια» και να εκτελεστούν από την Αστυνομία, όπως ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια οι ιδιοκτήτες.

Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα κατάληψης ήταν το ξενοδοχείο City Plaza, στο οποίο έγιναν ζημιές 2.000.000 ευρώ στα 3 χρόνια που ήταν στα χέρια των καταληψιών. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε όταν έγινε γνωστό πως η Αστυνομία είχε ως στόχο να συλλάβει τους «γνωστούς – αγνώστους» που «έμεναν» σε αυτό.

Την ελευθέρωση του City Plaza ακολούθησε ακόμα ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας, γνωστό ως «Τοσίτσειο Σχολείο», το οποίο ανήκει στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Η συνολική επιφάνεια και των τεσσάρων επιπέδων του ανέρχεται σε 1.460 τ.μ. και πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ μέχρι το έτος 2014 λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο, πριν περάσει στα χέρια των καταληψιών.

Το νεοκλασικό, μαζί με τα 2.500 τ.μ. του οικοπέδου, ονομάστηκε Τοσίτσειο προς τιμήν της ευεργέτιδας Ελένης Τοσίτσα και το 1937 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σχολείου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών, Μάγερ και Σουρμελή.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος του 1940, το σχολείο επιτάχθηκε ώστε να στεγάσει το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μετά την Κατοχή παραδόθηκε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Το σχολικό συγκρότημα λειτούργησε μέχρι το 1972, όταν η διοίκηση του Αρσακείου-Τοσίτσειου αγόρασε την έκταση των 200 στρεμμάτων στην Εκάλη προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εγκαταστάσεις του σχολείου. Τα τελευταία χρόνια η ιστορία του συγκεκριμένου κτιρίου όπως και πολλών άλλων γράφεται από τους γνωστούς – άγνωστους καταληψίες.

Με ανάλογη επιτυχία στέφθηκε και η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη συμβολή των οδών Οκταβίου Μερλιέ και Πρασσά στις 23 Σεπτεμβρίου, σε κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη από το 2014 (!) και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1897, τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1898, ενώ τη διετία 1928-1929 δίπλα στο αρχικό ανεγέρθηκε νέο κτίριο.

Στο κτίριο αρχικά στεγαζόταν η «Γερμανική Σχολή» και το 1947 εγκαταστάθηκε το «Ινστιτούτον Ερεύνης Νοσημάτων Θώρακος», το οποίο λειτούργησε εκεί μέχρι το 1969. Από το 1970 μέχρι το 1983 στους χώρους εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το «Βαρβάκειο» και στη συνέχεια σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο και Λύκειο), μέχρι το 2013.