Καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ: Θέμα χρόνου το πότε θα έρθει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα
Απο newsattica
Spread the love

Την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Αθανάσιος Τσακρής.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο κ. Τσακρής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «κάπου έχει χαθεί ο επιδημιολογικός σύνδεσμος. Αυτό που ψάχνουμε τώρα είναι πως έφτασε από την Κίνα στην Ιταλία. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια έμμεση σύνδεση που μεταφέρθηκε ο ιός στην Ιταλία. Ηταν κάτι που το αναμέναμε και κάτι που είναι δύσκολο να διερευνηθεί γιατί ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και στην ασυμπτωματική φάση».

«Αν ξεφύγει από τα 3-4 πρώτα περιστατικά και χαθεί ο έλεγχος, μετά είναι πολύ δύσκολο να το μαζέψεις. Εδώ όλα τα δεδομένα σε σχέση με τη μετάδοση και τη δυναμική όπως εξελίσσεται -αλλά και από τα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα που συνεχώς προκύπτουν- δείχνουν ότι ο ιός έχει όλα τα δεδομένα μετάδοσης όπως έχουν όλοι οι κλασικοί κορωναϊοί, δηλαδή μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, έχει πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς που μεταδίδουν τον ιό, μεταδίδεται τις πρώτες ημέρες της νόσου, πριν προλάβεις να πάρεις μέτρα. Είναι αρκετά πολύπλοκη η επιδημιολογία του ιού».

«Θέμα χρόνου κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα»

« Η καραντίνα περιορίζει την εξάπλωση αλλά δεν μπορεί να μαζευτεί αυτό το πράγμα. Οπως δείχνουν τα πράγματα, είναι θέμα χρόνου να έρθει στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι , να ετοιμάσουμε τα νοσοκομεία μας ώστε όσο μπορούμε να περιορίσουμε και να προφυλάξουμε τις πιο ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορωνοϊού. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ασκήσεις ετοιμότητας.

Πηγή: iefimerida.gr