Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για την ψήφο των αποδήμων – Τί μπορεί να αλλάξει στο μέλλον
Απο newsattica
Spread the love

Με ευρύτατη πλειοψηφία και μεγάλη διακομματική συναίνεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων είναι πλέον νόμος του κράτους και ψηφίστηκε από 288 βουλευτές του Κοινοβουλίου. Μόλις επτά ψήφισαν όχι και ένας παρών.


Συνεργάτες κοντά στον Πρωθυπουργό δήλωναν ικανοποιημένοι από την έκβαση σημειώνοντας πως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γίνεται πράξη ένα αίτημα δεκαετιών.
Γι’ αυτό ακριβώς, όπως συμπληρώνουν, η χθεσινή απόφαση της Βουλής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Αποτελεί νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας, ένα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης, που χτίστηκαν μετά από σειρά επαφών του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και του Υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων.

Τι περιλαμβάνουν οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου

Πιο συγκεκριμένα, οι νέες διατάξεις ενσωματώνουν τα τέσσερα κομβικά σημεία όπου σημειώθηκε διακομματική σύγκλιση και συγκροτούν τον κορμό της μεταρρύθμισης.
Πρώτον, αναγνωρίζεται η απόλυτα ισότιμη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων.
Δεύτερον, οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με τουλάχιστον 40 εκλογείς. Αυτά θα δημιουργούνται σε πρεσβείες και σε προξενεία της χώρας αλλά και σε εγκαταστάσεις των αποδήμων, καθώς και σε άλλα κτίρια στις χώρες όπου είναι μεγάλες οι αποστάσεις από την έδρα των διπλωματικών αρχών.
Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας και απαιτείται οι τρεις από τους 15 να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας να είναι σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις.
Τέταρτον, ορίζεται ότι για να διευκολυνθούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους τίθενται δύο προϋποθέσεις: Να έχουν διαμείνει συνολικά τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος, εκτός και αν είναι κάτω των 30 ετών.
Σύμφωνα με όσα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, η διαδικασία πιστοποίησης για τους ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό θα είναι απλή. Ο ψηφοφόρος θα εγγράφεται ηλεκτρονικά στον αντίστοιχο εκλογικό κατάλογο, είτε υποβάλλοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά, είτε επιτρέποντας στις δημόσιες υπηρεσίες να τα αντλήσουν από δικές τους βάσεις δεδομένων. Με ένα απλό έγγραφο, δηλαδή -μία βεβαίωση σπουδών ή καταβολής εισφορών ή ένα απολυτήριο στρατού- ο Έλληνας που ζει εκτός συνόρων θα ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Φυσικά, όλοι διατηρούν το δικαίωμα της ψήφου στο οικείο εκλογικό τμήμα εντός Ελλάδος.

Πώς μπορεί να αλλάξει στο μέλλον


Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν πως η αρχική εισήγηση της κυβέρνησης ήταν σαφώς πιο γενναιόδωρη προς τους συμπολίτες του εξωτερικού σε σχέση με το παραπάνω τετράπτυχο και πως αυτό μπορεί στο μέλλον να αλλάξει. Δεν έθετε, επισημαίνουν, περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Όμως, το Σύνταγμα επιτάσσει ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει η προτεινόμενη ρύθμιση. Έτσι, η κυβέρνηση είχε συνεπώς χρέος να φανεί ευέλικτη, κάλεσε σε διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εν τέλει βρέθηκε κοινός τόπος ώστε να νομοθετηθεί αυτή η τόσο σημαντική διευκόλυνση για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Τα ίδια στελέχη τόνιζαν πως η συμφωνία που επετεύχθη δεν είναι η ιδανικότερη λύση αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος αυτό αυτή η χρόνια εκκρεμότητα να παραμείνει άλυτη. Αντίθετα, τώρα η χώρα διαθέτει έναν σαφή νόμο ο οποίος μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον και να έρθει ακόμη πιο κοντά σε αυτό που ήθελε η ΝΔ για ακόμη περισσότερους πολίτες.