Μεταναστευτικό: H σπουδαιότητα του Νομοσχεδίου για άσυλο, πρόσφυγες – Το σχέδιο της Ελλάδας
Απο newsattica
Spread the love

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Περί Διεθνούς Προστασίας» το οποίο επρόκειτο να τεθεί προς ψήφιση αύριο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στη Βουλή. Στην σχετική διαβούλευση καταγράφηκαν 332 σχόλια.


Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου κρίνεται μείζονος σημασίας καθώς οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς. Με την εφαρμογή του Νομοσχεδίου θα επισπευσθούν οι διαδικασίες και θα αποσυμπιεστεί το σύστημα υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων ασύλου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση , η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας» περιλαμβάνει διατάξεις για: «Tην αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας, ενοποίηση διατάξεων για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία, τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, αναδιάρθρωση δικαστικής προστασίας αιτούντων άσυλο και άλλες διατάξεις.»

Βασικός στόχος του Νομοσχεδίου

Βασικός στόχος του Σχεδίου Νόμου περί ασύλου είναι να βάλει τέλος στη νομοθετική ασάφεια που επηρέαζε την λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών. Σε συνέχεια αυτού θα δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο δικαστικό πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν οι αιτούντες ακριβώς πως λειτουργεί το σύστημα καθώς και ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους.
Τέλος, το παρόν Νομοσχέδιο απαλείφει τα στοιχεία ιδεοληπτικής νομοθέτησης και επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία αλλά και το αίσθημα ύπαρξης κράτους στους υπηκόους τρίτων χωρών. Αξίζει να σημειωθεί, πως το σύστημα το οποίο άφησε πίσω της η Κυβέρνηση Σύριζα λειτουργεί ως πόλος έλξης υπηκόων τρίτων χωρών αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους τους νόμιμους αιτούντες και καλύπτοντας όσους δεν έχουν καμία σχέση με την έννοια περί διεθνούς προστασίας.

Οι βασικές αρχές του Νομοσχεδίου για τους πρόσφυγες

0Πλήρης και πραγματικός σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο, με βάση το ενωσιακό δίκαιο.
-Απαίτηση από τους αιτούντες να ανταποκρίνονται στην υποχρέωση συνεργασίας με τις εθνικές Αρχές.
-Ένταξη στο σύστημα μόνο εκείνων που έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση μόνο όσων συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους. -Γρήγορη απένταξη όσων παρελκυστικά υποβάλλουν αιτήματα ασύλου.
-Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο περί διεθνούς προστασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό -Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, την διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων.

Τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα

Για πρώτη φορά όποιος αλλοδαπός κατά την υποδοχή του δεν συμμορφώνεται στις αποφάσεις μεταφοράς σε άλλες δομές , θα θεωρείται πως δεν επιθυμεί την προστασία και θα παραπέμπεται άμεσα σε διαδικασίες επιστροφής. Το ίδιο θα ισχύει και σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τους όρους και τον κανονισμό λειτουργίας των κέντρων.
Η Κυβέρνηση προβλέπει ότι μαζί με τις απορριπτικές αποφάσεις θα εκδίδονται και οι αποφάσεις επιστροφής ώστε να μην δαπανάται άσκοπος χρόνος με διοικητικές διαδικασίες.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή εκπαίδευση σε ανηλίκους

Θα χορηγείται Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού η οποία όμως πλέον θα συνδέεται με την ισχύ των δελτίων τους. Επιπλέον, θεσπίζεται υποχρεωτική η εκπαίδευση ανηλίκων σε δημόσια σχολεία , τόσο για λόγους ένταξης και ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία όσο και για λόγους κοινωνικής προστασίας. Για τις περιπτώσεις όπου ο ανήλικος δεν θα εγγράφεται θα προβλέπονται μέτρα σε βάρος των ενηλίκων μελών της οικογένειας.

Απλοποίηση της διαδικασίας

Συγκροτούνται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου τα οποία θα διαχειρίζονται υποθέσεις με σειρά προτεραιότητας για περιπτώσεις προσώπων που είτε δεν συμμορφώνονται στις αποφάσεις για μεταφορά τους είτε παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.
Παράλληλα, τα Κλιμάκια σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης θα ενημερώνουν τον αιτούντα για την πορεία της υπόθεσης του.


Τέλος, οι ιατρικές βεβαιώσεις των αιτούντων άσυλο θα παρέχονται αποκλειστικά από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.
Όσον αφορά για την έγκριση ή απόρριψη μίας αίτησης , θα ορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες ενώ θα μειωθεί η διάρκεια ισχύος των δελτίων διεθνούς προστασίας. Για πρώτη φορά , θα συνδεθεί η διάρκεια των δελτίων με την έκδοση της απόφασης και όχι με την επίδοση της όπως γινόταν έως σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο οι αιτούντες αναλαμβάνουν την ευθύνη να έρχονται σε συχνότερη επαφή με τις Αρχές και να γίνεται ευχερέστερος ο εντοπισμός τους.

Μέλη Οικογένειας και ευάλωτοι

Οικογένεια θα είναι αυτή που δημιουργήθηκε στην χώρα καταγωγής και τα μέλη της θα έχουν δικαιώματα μόνο για όσο χρόνο διατηρούν την ιδιότητα αυτή.

Επιπλέον, απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας και ορίζεται πλέον ρητά πως οι ευάλωτοι δικαιούνται ειδικές συνθήκες υποδοχής χωρίς όμως να αποκλείονται από τις διαδικασίες εξέτασης και επιστροφής.