Μέτρα για τον κορωνοϊό: Νέο στοχευμένο πακέτο για νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Τι περιλαμβάνει
Απο newsattica
Spread the love

Ψάχνουν για ΚΑΔ, εργαζομένους και ανασφάλιστους που έμειναν ακάλυπτοι – Στο ebanking των τραπεζών για τις ακάλυπτες επιταγές – Όλα σε δόσεις μετά τον Σεπτέμβριο- Τι προβλέπεται για τα δίδακτρα

Επέκταση καλύψεων και επίλυση προβλημάτων , ειδικά σε «γκρίζες ζώνες»που έχουν παρατηρηθεί από την πρώτη εφαρμογή των μέτρων, περιλαμβάνει το νέο πακέτο παρεμβάσεων στήριξης και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που σχεδιάζει να φέρει έως τα μέσα της εβδομάδος η κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση εξετάζουν και παρατάσεις σε διορίες που έληγαν ή λήγουν. Άμεσα όμως, από σήμερα μέχρι και αύριο, καλούνται οι εκδότες επιταγών να δηλώσουν τις μεταχρονολογημένες επιταγές Μαρτίου στο e-banking των τραπεζών από όπου τις εξέδωσαν. Σήμερα καταθέτουν αιτήσεις για τα 800 ευρώεργαζόμενοι με ΑΦΜ σε 6 και αναμένονται αποφάσεις και διευκρινίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 600 ή 800 ευρώ που αυτοί θα λάβουν (επιστήμονες και μη).

Αύριο ή μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και το σχέδιό της για παράταση προστασίας της Α΄Κατοικίας που έληγε την Πρωτομαγιά.

Στο νέο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση επιδιώκει να περιλάβει:

Άδειες Ειδικού Σκοπού και για όσους έχουν μικρά παιδιά που δεν είναι γραμμένα σε βρεφονηπιακούς (πχ τα κρατούσαν οι παππούδες)

– επιλεκτικές (και όχι μαζικές πια) προσθήκες ή προσθήκες σε ΚΑΔ λόγω αποκλεισμού δικαιούχων λόγω «αστοχίας» κωδικού ή άλλου κριτηρίου.

– μειώσεις ενοικίου και για φοιτητικές κατοικίες (πέραν της πρώτης κατοικίας)

– αφαίρεση χρεώσεων από τα δίδακτρα σχολείων κλπ για υπηρεσίες που δεν προσφέρθηκαν όπως πχ μαθήματα, προετοιμασία εξετάσεων, μεταφορές με σχολικά, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κλπ

-καλύψεις για ομάδες επαγγελματιών ή ασφαλισμένων που αρχικά αποκλείστηκαν όπως πχ εργαζόμενοι με Τίτλους Κτήσεις ή και με Εργόσημο κλπ

– επιδοτήσεις και προγράμματα απασχόλησης για μακροχρονίως ανέργους

Επιπλέον στην κυβέρνηση εξετάζουν:

– αποπληρωμή σε 4-12 δόσεων (ή 48 και παραπάνω αν παραταθούν τα μέτρα) για τα ποσά οφειλών, των οποίων οι πληρωμές αναστέλλονται για 3-6 μήνες και θα πέφτουν μαζεμένες από τον Σεπτέμβριο μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις στο β΄εξάμηνο της χρονιάς

– διευθετήσεις για ταχύτερη χορήγηση Κλειδάριθμου από τις ΔΟΥ που δέχονται μόνο με ραντεβού, προς πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση ξεχωριστής υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αλλά τώρα χρειάζονται Κωδικούς Taxisnet για να πληρωθούν επιδόματα και για άλλες έκτακτες παροχές ή συναλλαγές με το δημόσιο λόγω καραντίνας.

Ειδικά για τις μεταχρονολογημένες πάντως, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΔ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:

1. Για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, και ειδικότερα των υπόχρεων προς πληρωμή των αξιογράφων (εκδοτών επιταγών, αποδεκτών συναλλαγματικών κ.λπ.), τα ΑΦΜ των οποίων εμπίπτουν στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των πληττόμενων επιχειρήσεων [όπως αυτά προσδιορίζονται και διαβιβάζονται στις τράπεζες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)] και επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης τα πιστωτικά ιδρύματα θα ολοκληρώσουν και θα ενημερώσουν άμεσα το κοινό -εντός της προβλεπόμενης στην ΠΝΠ προθεσμίας- σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης.

Η διαδικασία δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα της 7ης Απριλίου 2020. Έως εκείνη την ημερομηνία, δεν θα είναι επιτρεπτή η εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

2. Ως εκ τούτου το χρονικό διάστημα από 31.3.2020 έως και την 7.4.2020 δεν θα λαμβάνεται υπόψη (αναστέλλεται ο χρόνος) για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων.

3. Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας (7.4.2020) δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε δήλωση.

4. Από την 8η Απριλίου 2020 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/πληρώνονται/σφραγίζονται κανονικά.

5. Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων (παρά το ότι εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων) επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 07η Απριλίου 2020), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.

Β. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΚΑΔ ΘΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:

1. Η ίδια ανωτέρω διαδικασία δήλωσης των αξιογράφων θα ισχύει και για επιχειρήσεις τα ΑΦΜ των οποίων θα συμπεριληφθούν στους προστατευόμενους ΚΑΔ εντός του Απριλίου 2020. Η δήλωση θα υποβάλλεται εντός έξι εργασίμων ημερών από την υπαγωγή τους στην περίμετρο των πληττόμενων ΚΑΔ.

2. Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων (παρά το ότι εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων) επιθυμούν να πληρώσουν τα αξιόγραφα πριν την καταληκτική ημερομηνία των έξι εργασίμων ημερών από την υπαγωγή τους κατά τα αμέσως ανωτέρω, θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.

Γ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΩΣ ΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

Οι προαναφερθείσες διατάξεις της ΠΝΠ της 30.03.2020 δεν επηρεάζουν την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των αξιογράφων οι υπόχρεοι προς πληρωμή των οποίων δεν εμπίπτουν στους παραπάνω ΚΑΔ.

Πηγή: protothema.gr