«Νέος Κορυδαλλός»: Αντίστροφη μέτρηση για τις hi-tech φυλακές στον Ασπρόπυργο
Απο newsattica

Τα έργα ξεκίνησαν, το οικόπεδο παραχωρήθηκε και οι μπουλντόζες αναμένεται να πιάσουν δουλειά – Στόχος μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο – Οι προδιαγραφές

«Σάρκα και οστά» αποκτά η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και τη μετεγκατάσταση του μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος εκτός οικιστικής ζώνης, προκειμένου ο χώρος που στεγάζονται σήμερα οι φυλακές να μετατραπεί σε πάρκο δίνοντας πνοή ζωής στην περιοχή.

Η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ανέλαβε να τρέξει το project και να εκπονήσει ειδική χωροταξική μελέτη προκειμένου μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να ολοκληρωθεί το έργο και να δημιουργηθούν στην πρώην ΝΑΤΟική βάση του Ασπροπύργου hi-tech φυλακές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο υφυπουργός κ. Ελευθέριος Οικονόμου, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες συνθήκες που θα πρέπει να υπάρχουν στις νέες φύλακες και στον σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων.

mnimonio_gia_korudallo

Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ στις αρχές Δεκεμβρίου και επιβεβαιώθηκε με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Σοφίας Νικολάου, τα έργα ξεκίνησαν, το οικόπεδο παραχωρήθηκε και οι μπουλντόζες αναμένεται να πιάσουν δουλειά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση ΜΟΜΚΑ κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς η συγκεκριμένη μονάδα διαθέτει την εμπειρία των μεγάλων έργων και, το κυριότερο, αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση σε αυτή τη φάση του έργου.

Οι προδιαγραφές

Ο «Νέος Κορυδαλλός» θα αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας, με hi-tech συστήματα (αυτόματες κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ηλεκτρονικά κελιά ασφαλείας), ενώ θα υπάρχουν και ειδικοί ψυχολόγοι, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων και του προσωπικού.

Οι πληροφορίες λένε ότι θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα φυλακών βάσει διεθνών προτύπων, χωρίς υπερβολές τόσο στα συστήματα ασφαλείας όσο και στη διαβίωση των κρατουμένων.

Επισημαίνεται δε, ότι ο «Νέος Κορυδαλλός» θα είναι φυλακή υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών, κάτι που σημαίνει ότι θα φιλοξενούνται εκεί όσοι δικάζονται, δεν θα είναι μακροχρόνια η παραμονή τους και συνεπώς οι έγκλειστοι θα περνούν μερικές ημέρες εκεί και θα εναλλάσσονται.


Ο χώρος της παλιάς νατοϊκής βάσης στον Ασπρόπυργο, στον οποίο θα ανεγερθούν οι νέες φυλακές

neos-korydallos

Πηγή: protothema.gr