Ο Μητσοτάκης απάντησε στο παραλήρημα Ερντογάν
Απο newsattica
Spread the love

Αποφαστικός και χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Ερντογάν πως η Ελλάδα δεν εκβιάζεται! Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τις δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών σημειώνοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ  σημείωσε πως «είναι θέματα τα οποία εμείς δεν συζητάμε. Είναι σαφές αυτό».

Στις διμερείς σχέσεις ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ρητορική Ερντογάν μίλησε και για «εξάρσεις» που «μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος». Σχετικά με το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών δε, ήταν ξεκάθαρος: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει πως «όταν η Τουρκία μας λέει ΄δεν ξέρετε που ανήκετε’, όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», ενώ ξεκαθάρισε πως «έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός».

«Ξέρετε, μερικές φορές τα παρακολουθείτε πολύ καλά, υπάρχει μια χορογραφία, λέγονται πράγματα, παίρνονται απαντήσεις και τελικά καθόμαστε να συζητήσουμε αυτό που είναι το ουσιαστικό μας πρόβλημα. Δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει ένα πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται και πρέπει να υπάρχει καλή διάθεση και από την άλλη μεριά. «Εάν το κλίμα δεν είναι καλό, εάν το κλίμα δυναμιτίζεται από συνεχείς δηλώσεις, αν η εξωτερική πολιτική μονίμως γίνεται εργαλείο εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, τότε τα πράγματα εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν πάρα πολύ» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός απέρριψε την ρητορική περί δύο κρατών τονίζοντας πως «υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα πλαίσιο: λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».