Πέτσας: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας
Απο newsattica

Η ελληνική πλευρά αναμένει έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο να πιέσει η Αθήνα για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, στο μέτρο που η γειτονική χώρα δεν επιδείξει εμπράκτως σχέσεις καλής γειτονίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν η Αθήνα θα θέσει παρόμοιο θέμα στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Το ζήτημα αυτό είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, εδώ και πολύ καιρό. Ξέρετε ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή ο Πρωθυπουργός, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από 3 Ιουνίου, με την οποία έχει θέσει όλα τα ζητήματα τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ζήτημα, λοιπόν, το οποίο είναι στο τραπέζι. Εξαρτάται από τη γειτονική μας χώρα, μια αποκλιμάκωση και επομένως καλύτερες σχέσεις από εδώ και πέρα».

Με αφορμή και την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Ιδίως μάλιστα σε περιόδους κρίσης».

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας στην επικοινωνία των δύο ηγετών «συζητήθηκαν θέματα χαμηλής πολιτικής και επικαιρότητας, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε τέτοιου είδους διαύλους επικοινωνίας» και «από κει και πέρα, για τα θέματα υψηλής πολιτικής, για το μόνο ανοιχτό θέμα που αφορά τις δύο χώρες, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας, προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, μέσω διερευνητικών επαφών και οποιασδήποτε άλλης ενέργειας χρειάζεται, προκειμένου να φτάσουμε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δηλώσεις σαν και αυτές του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, περί γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας.

Ερωτηθείς, τέλος, αν μετά μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν ανοίγει ο δρόμος για ενδεχόμενη συνάντηση, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Δεν μπορώ να εικάσω, αυτή τη στιγμή, πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση, εάν πραγματοποιηθεί. Παραμένουμε, αυτή τη στιγμή, στην τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία είναι ένα πρώτο καλό βήμα, προκειμένου να έχουμε τους διαύλους επικοινωνίας που επιθυμούμε.»

Πηγή: protothema.gr