«Προπομπός»: Το συλλεκτικό μετάλλιο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Απο newsattica

Το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα» απεικονίζεται στον «Προπομπό», το συλλεκτικό μετάλλιο με το οποίο ανοίγει η αυλαία του νομισματικού προγράμματος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», για την διακοσιοστή επέτειο της επανάστασης του 1821. 

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα κατασκευάζεται συλλεκτικό μετάλλιο με την συγκεκριμένη τεχνική.

Πρόκειται για κέρμα αποτελούμενο από τρία μέρη τα οποία συνδέονται, με πολυμερικό δακτύλιο, σε μπλε χρώμα. Στην μία όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Θεόφιλου.

Η χαρακτική δεινότητα των καλλιτεχνών του Ελληνικού Νομισματοκοπείου, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά. Κατάφερε να μεταφέρει σε τόσο μικρή διάμετρο εξαιρετικές λεπτομέρειες από το πρωτότυπο έργο, συλλαμβάνοντας ακόμα και τις εκφράσεις των προσώπων και τη στάση των σωμάτων.

Ο «Προπομπός» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη συνάντηση της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπουλου με την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ο πίνακας του Θεόφιλου, είναι ζωγραφισμένος σε χαρτόνι και χρονολογείται από το 1911. Είναι βασισμένος σε παλιότερη λιθογραφία (περ. 1840) και απεικονίζει μια Ελλάδα «αρχαία» με μακρύ, κόκκινο χιτώνα να στέκει ανάμεσα σε αρχαία σπαράγματα, αλλά και «χριστιανή», αφού όλα συντελούνται κάτω από τον παντεπόπτη οφθαλμό του Θεού ενώ άγγελοι παιανίζουν. Την Ελλάδα υποβαστάζουν δύο εμβληματικές μορφές του προεπαναστατικού Ελληνισμού: ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής. Η φανταστική σύμπραξη των δύο αντρών, που συνέλαβε η λαϊκή έκφραση, δεν οφείλεται τόσο στην εγγύτητα των ιδεών τους, όσο στην αναγνώριση ότι οι πνευματικές διεργασίες που προηγήθηκαν της Επανάστασης είχαν πολύ μεγάλη σημασία για την «αναγέννηση» της Ελλάδας. Αναγέννηση που στον πίνακα αποτυπώνεται με τον φοίνικα, το μυθικό πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες του.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα κατασκευάζεται συλλεκτικό μετάλλιο με την συγκεκριμένη τεχνική. Πρόκειται για κέρμα αποτελούμενο από 3 μέρη τα οποία συνδέονται με πολυμερικό δακτύλιο σε μπλε χρώμα.Στην μία όψη απεικονίζεται ο πίνακας του Θεόφιλου. Η χαρακτική δεινότητα των καλλιτεχνών του Ελληνικού Νομισματοκοπείου, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά: κατάφερε να μεταφέρει σε τόσο μικρή διάμετρο εξαιρετικές λεπτομέρειες από το πρωτότυπο έργο, συλλαμβάνοντας ακόμα και τις εκφράσεις των προσώπων και τη στάση των σωμάτων.

Στη δεύτερη όψη, απεικονίζεται το σήμα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ο τίτλος των εορτασμών «200 Χρόνια Μετά την Επανάσταση» καθώς και το σήμα του Νομισματοκοπείου (ΙΕΤΑ). Τέλος, στην περιφέρειά είναι χαραγμένες οι δύο χρονολογίες, 1821 – 2021, οι οποίες συνδέονται με κλαριά δάφνης. Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ έχει τοποθετηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη πολυτελή θήκη «blister» σε μορφή δίπτυχου, στην οποία είναι τυπωμένο τμήμα του έργου του Θεόφιλου, καθώς και κείμενο τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά, με λεπτομέρειες που περιγράφουν τους συμβολισμούς των αποτυπώσεων.

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Τζιά

Σε ξερά χορτά και...

Απο newsattica

ΕΛΛΑΔΑ

Ακτοπλοΐα: Αυξήθηκε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών

Περισσότερους επιβάτες μπορούν πλέον...

Απο newsattica