Πτώση Antonov στην Καβάλα: Διάβημα της Αθήνας στο Βελιγράδι για το επικίνδυνο φορτίο – Όλα τα νέα δεδομένα (Βίντεο)
Απο newsattica
Spread the love

Συνεχείς πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με το μυστηριώδες φορτίο του μοιραίου Antonov που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην Καβάλα. Η Αθήνα θα πραγματοποιήσει σχετικό διάβημα στο Βελιγράδι.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ), σύμφωνα με την ΕΡΤ, έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας για την μεταφορά των 11,5 τόνων πυρομαχικών.

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος που βρέθηκε εκεί άμεσα δήλωσε: «Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές».

Μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιθανολογούν ότι πρόκειται για υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων. Δεν αποκλείεται, δε, το ενδεχόμενο τα πυρομαχικά 12 τόνων να προέρχονται από την δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Εδώ κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η Αθήνα κάνει λόγο για ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά του Βελιγραδίου, πραγματοποιώντας μάλιστα και σχετικό διάβημα.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το φορτίο που μετέφερε το Antonov και αυτό γιατί η Σερβία, από όπου ξεκίνησε το δρομολόγιο αλλά και όπου εδρεύει η εταιρεία που το ναύλωσε, όφειλε να έχει ενημερώσει την πρεσβεία της στην Αθήνα ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο.

Η σερβική πρεσβεία στην Αθήνα, από την πλευρά της, έπρεπε να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα ενημέρωνε βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία και θα έδινε τη σχετική άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Τα στοιχεία δείχνουν πως το Βελιγράδι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.

Σημειώνεται πως συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας οι έρευνες γύρω από το σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov. Τα ερωτήματα, γύρω από το φορτίο του ουκρανικού εμπορικού αεροσκάφους που με 8 άτομα πλήρωμα φέρεται να μετάφερε πυρομαχικά από την πόλη Νις της Σερβίας στο Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμμάν της Ιορδανίας, το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και το Αχμενταμπάντ της Ινδίας, παραμένουν αναπάντητα.

Παραλήπτης του φορτίου φέρεται να ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μπαγκλαντές, οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν τα δικά τους στοιχεία για το φορτίο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, η αποστολή ήταν ασφαλισμένη. Απέρριψαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές. «Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες» ισχυρίστηκε ο Fayzur Rahman. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Masud Bin Momen ανέφερε πως «μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη» και προσέθεσε ότι το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών.

Για τα πιθανά αίτια της πτώσης του Antonov στην Καβάλα μίλησε στον ΣΚΑΙ ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, αεροναυπηγός, ειδικός σε αεροπορικά δυστυχήματα και εκδότης του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα».

Όπως είπε, ενδεχομένως ένα πρόβλημα στον κινητήρα, που αρχικώς δεν ανησύχησε ιδιαίτερα το πλήρωμα ή τουλάχιστον δεν το οδήγησε στην άμεση απόφαση για προσγείωση, εξελίχθηκε ραγδαία σε σημείο που ήταν πέραν από τις δυνατότητες του πληρώματος η αντιμετώπιση του.

Πιθανότατα η εξέλιξη της φωτιάς σε έναν από τους δύο κινητήρες ήταν ραγδαία, εκτίμησε εξηγώντας πως υφίσταται σύστημα πυρόσβεσης στο αεροσκάφος και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «μη φανταζόμαστε ένα αεροπλάνο σαν πυροσβεστική υπηρεσία» αφού συνήθως υπάρχουν δύο φιάλες ανά κινητήρα που είναι κατ’ ουσίαν δύο μεγάλοι πυροσβεστήρες κι αν εξαντληθούν δεν υπάρχει πλέον τρόπος για πυρόσβεση εφόσον η φωτιά έχει επεκταθεί.

Το Star έφερε στο φως της δημοσιότητας τον δραματικό διάλογο του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους με τον Πύργο Ελέγχου, λίγα λεπτά πριν τη συντριβή. «Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω» λέει αρχικά ο πιλότος, ενημερώνοντας για το πρόβλημα. Ο Πύργος Ελέγχου απαντά: «Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;».

Από τη στιγμή που το Αντόνοφ εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο έως και τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ μεσολάβησαν 38 λεπτά.

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των 8 σορών από την περιοχή που συνετρίβη το Antonov. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά τους στο Γ.N. Κομοτηνής. Έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο που έπεσε το Αdonov, έξω από την Καβάλα, σύμφωνα με την αυτοψία που έκανε ειδική ομάδα του στρατού.

Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος επιπυραγό Γιάννη Αρτοποιό, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες και από την Κυριακή εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τη συνδρομή 30 πυροσβεστών επιχειρούσε στην περιοχή για τη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς των σορών σε χώρο απολύμανσης, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης του χώρου. Σύμφωνα με τον διοικητή του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, έχει βρεθεί και αντικείμενο που πιθανολογείται ότι είναι το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους.