Σε φάση απογείωσης ο Τουρισμός- Έρχεται νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με free pass
Απο newsattica

Εξαιρετικές προσδοκίες για μια τουριστική σεζόν ικανή να προσεγγίσει τη χρυσή χρονιά του ελληνικού τουρισμού το 2019, όταν έσοδα και αφίξεις κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, εκφράζουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι τα τελευταία αεροπορικά δεδομένα της περιόδου από τις αγορές του εξωτερικού είναι εξαιρετικά θετικά. Υπογραμμίζει ότι «τα στοιχεία από τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, από τις περισσότερες χώρες, φανερώνουν ότι η πλειονότητα των αεροπορικών εταιριών διπλασιάζουν ή και τριπλασιάζουν τις προγραμματισμένες θέσεις για την Ελλάδα». Όσον αφορά στην ταξιδιωτική κίνηση από την Ευρώπη, η υφυπουργός έκανε λόγο για πολύ θετικά στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τις Σκανδιναβικές χώρες και τις Βαλκανικές

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αγωνία για το πως θα κινηθεί και ο τουρισμός από τις βαλκανικές χώρες, η κυρία Ζαχαράκη τονίζει ότι το υπουργείο Τουρισμού θα είναι «παρών» στις σημαντικές αγορές για την Ελλάδα όπως είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία διεκδικώντας με αξιώσεις να είναι ο πρώτος προορισμός για αυτούς φέτος το καλοκαίρι.

Επίσης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ΣΚΑΪ τις προηγούμενες ημέρες είχε τονίσει ότι «Η Ελλάδα θα είναι φέτος για τη Ρουμανία ο νούμερο 1 τουριστικός προορισμός» και ότι τις προηγούμενες ημέρες οι Ρουμάνοι επισκέπτες όχι μόνο θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά έχουν επιλέξει και προορισμούς οι οποίοι δεν έχουν τόσο ισχυρό brand, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οικονομία και σε άλλες περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα δεν αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη από τον τουρισμό.

Παράλληλα ο Υπουργός το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022 λέγοντας: «Ανακοινώσαμε 30 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικό τουρισμό, από την 1η Ιουλίου, με free pass. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία, αυτή παρέμβασή μας απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν, για αυτούς που δεν έχουν, για αυτούς που έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη. Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο στηρίζει τους Έλληνες».

Και η κυρία Ζαχαράκη όμως σε μια γρήγορη ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς, αφού υπενθύμισε ότι παρά την πανδημία και τη μετάλλαξη Δ, ο ελληνικός τουρισμός κινήθηκε πολύ καλά είπε ότι «φέτος δεν θα υπερβούμε μόνο την κρίση αλλά θα υπερβούμε και προσδοκίες«.

Ακόμη, η εταιρεία καταγραφής στοιχείων κρατήσεων στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo AirDNA επισημαίνει ότι η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%). Ακολουθεί η Αθήνα με αύξηση 248%, οι Κυκλάδες με αύξηση 233% και το Ιόνιο με 230%. Πολύ καλές επιδόσεις εμφανίζουν επίσης η Θράκη (216%), οι Σποράδες (215%), τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (188%), η Ήπειρος (157%), η Θεσσαλία (153%), η Πελοπόννησος (135%), η Μακεδονία (132%) και η Κεντρική Ελλάδα (109%).

Την αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμού το 2022 ενισχύει και η πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter του Ανδρέα Ανδρεάδη του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που τονίζει ότι μετά το σοκ της εισβολής στην Ουκρανία η ζήτηση για την Ελλάδα ανακάμπτει εντυπωσιακά και σημειώνει ότι διαφαίνονται τουριστικά έσοδα κοντά στα επίπεδα του 2019.