Φεβρουάριος 27, 2020

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του γιόρτασε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Παλλάς».

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος (του απένειμαν μάλιστα το τιμητικό μετάλλιο του ιδρύματος), η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Δήμαρχος Αθηνών, Κώστας Μπακογιάννης.

Στην ομιλία της, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην εκπαίδευση, αλλά και στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα της χώρας.

«Η ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική αποφασιστικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, την εθνική και κοινωνική ευαισθησία του Γρηγορίου Μαρασλή, τη διεθνή συνεργασία με τον Γεώργιο Παγιάρ. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε πολύ σύντομα ένα σύγχρονο ίδρυμα με συνεχώς διευρυνόμενο οικονομο-τεχνικό χαρακτήρα, με σταθερό του μέλημα να προσαρμόζεται στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία γνωρίζει ταχύτατες μεταβολές και διαμορφώνει ολοένα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά. Πάντα αντιμέτωπο με προκλήσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε με συμπληρώσεις στα προγράμματα σπουδών του, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην έρευνά του, με ανάπτυξη των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και των εργαστηριακών του υποδομών, με «ανοίγματα» στην διεθνή οικονομική ακαδημαϊκή κοινωνία, με ερευνητικές συνέργειες στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε λαμπρούς αποφοίτους που διαπρέπουν στη χώρα μας και διεθνώς», επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως.

«Δεν εορτάζουμε μόνο την έως σήμερα ιστορική πορεία του ιδρύματος. Δίνουμε και το στίγμα για το μέλλον του ως κέντρου αριστείας στις επιστήμες της οικονομίας, της διοίκησης επιχειρήσεων και της πληροφορίας. Δίνουμε το στίγμα και της ανώτατης εκπαίδευσης εν συνόλω. Το ελληνικό πανεπιστήμιο αποτελεί κεντρικό, καίριο, θεμελιώδη θεσμό για ένα κράτος δημοκρατικό, που στοχεύει στην ευημερία και την υγιή ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι προετοιμάζουν «νέες ρυθμίσεις που προσδίδουν μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση κονδυλίων έρευνας, πάντοτε στο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργεί σε ένα πιο εξωστρεφές περιβάλλον: και για το λόγο αυτό έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες για τη σύναψη συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για διεύρυνση της δυνατότητας εκπόνησης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, για προσέλκυση ξένων φοιτητών».

Μπακογιάννης: Το ΟΠΑ ο πιο σημαντικός μηχανισμός

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στάθηκε στη σημασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ιστορία της χώρας, τις επιστήμες, την εκπαίδευση και κυρίως για την παιδεία. «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τα πανεπιστήμιά μας είναι ίσως ο πιο σημαντικός μηχανισμός που διαθέτουμε ως κοινωνία. Το σκαλοπάτι μας για το επόμενο βήμα και το μέσο της επίτευξης των στόχων και της πραγματοποίησης των ονείρων μας. Δεν είναι μόνο όμως η ιστορία δεν είναι μόνο το παρελθόν που συνδέει το πανεπιστήμιο με την κοινωνία. Είναι το παρόν και το μέλλον», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το πανεπιστήμιο συνεχίζει να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της κοινωνίας, μια γέφυρα στο κοινωνικο-οικονομικό χάσμα και μια ασπίδα στις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς. Αυτή είναι η ουσία της προσφοράς του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών – πέρα ακόμη κι από αυτή την παγκόσμια επιστημονική του αναγνώριση – ότι βάζει τη σφραγίδα του στην αξία του δημόσιου, του ανοιχτού και του δημοκρατικού πανεπιστημίου. Αυτή είναι η παρακαταθήκη και η κληρονομιά των 100 ετών κι αυτή την κληρονομιά καλούμαστε όλοι να τη στηρίξουμε και να την ενισχύσουμε», είπε στην ομιλία του.

Πηγή: iefimerida.gr

Related articles

Ηλιούπολη: Μείωση δημοτικών τελών για το 2020

Στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηλιούπολης, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η νέα Διοίκηση προχώρησε σε μια πρώτη ελάφρυνση των Δημοτών από τα Δημοτικά Τέλη. Συγκεκριμένα έγινε μείωση 3% των Δημοτικών Τελών σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης. Η ίδια μείωση έγινε και σε όλα τα ακίνητα, που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς […]

Φωτιά στο Λαγονήσι: Συνελήφθη 76χρονος για εμπρησμό

Η φωτιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούσε ο 76χρονος με γεωργικό μηχάνημα – Συνελήφθη ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από αμέλεια στο Λαγονήσι Για πρόκληση εμπρησμού από αμέλεια συνελήφθη ένας 76χρονος, που θεωρείται ως ο υπαίτιος για την πρόκληση πυρκαγιάς στο Λαγονήσι.  Ο 76χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης […]

Leave a Reply

avatar