Βαρβιτσιώτης: «Θα πέσει ζεστό χρήμα, αρκεί να έχουμε μηχανισμούς να το απορροφήσουμε»
Απο newsattica
Spread the love

Δανεισμός και «υγιής οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Για τις επιχορηγήσεις ύψους 500 δις ευρώ και δανείων ύψους 250 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν για επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Δανεισμός και «υγιής οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν», στη σημερινή διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο που ξεκινά σήμερα με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο θα γίνει η πρώτη συζήτηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής,  όπως επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης

Χώρες του βορρά, όπως Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, επιμένουν στο να είναι περισσότερα τα δάνεια και λιγότερες οι επιχορηγήσεις, σε αντίθεση με τους κεντροευρωπαίους που επιμένουν ότι είναι άδικος ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Προκύπτουν επομένως, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δύο μέτωπα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, το ένα είναι ότι στο μεγαλύτερο τους ποσοστό αυτά τα χρήματα θα έρθουν ως επιχορηγήσεις και το δεύτερο είναι πως θα διατηρηθεί ως ένα ποσοστό ο τρόπος υπολογισμού των κατανομών της Κομισιόν, που λέει ότι θα πάρουν περισσότερα χρήματα αυτοί που έχουν τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια.   

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την άποψη ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αναλάβει το βάρος να πείσει τους υπόλοιπους  όταν αναλάβει η Γερμανία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από της 1η Ιουλίου. Πρόσθεσε δε, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι οι επιδοτήσεις που παίρνουμε για τα αγροτικά μας προϊόντα και τα διάφορα ΕΣΠΑ, ποσό που υπολογίζεται στα 40 εκ. ευρώ και αναμένεται να διπλασιαστεί με τα επιπλέον 32 δις εκ. Έκανε λόγο, τέλος, για ένα πολύ δυνατό πακέτο, λέγοντας πως «θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, το θέμα είναι να έχουμε τους μηχανισμούς να το απορροφήσουμε». 

Πηγή: protothema.gr